Κοσμος

Stewart Rhodes, o άνθρωπος που συνωμότησε κατά των ΗΠΑ

Ποια είναι η ακροδεξιά οργάνωση Oath Keepers που ήθελε να ανατρέψει τον Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης Oath Keepers, Στιούαρτ Ρόουντς
Ο ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης Oath Keepers, Στιούαρτ Ρόουντς © YouTube

Oath Keepers: Ένοχος ο ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ -  Πιθανή η κάθειρξη 20 ετών σε εκείνον και ακόμα ένα μέλος

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής «Oath Keepers», Stewart Rhodes, κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με σκοπό να εμποδίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις εκλογές του 2020.

Οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον πρωήν αλεξιπτωτιστή για τη σπάνια κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την εξέγερση μετά από δίκη δύο μηνών.

Γεννημένος πριν από 56 χρόνια στο Φρέσνο της Καλιφόρνια, ο Elmer Stewart Rhodes III σχεδίαζε ένοπλη εξέγερση για να σταματήσει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Μαζί του δικάζονταν άλλοι τέσσερις που σχετίζονταν με τις ταραχές στο Καπιτώλιο το 2021. Τρεις από την ομάδα - η Τζέσικα Γουάτκινς, η Κέλι Μεγκς και ο Κένεθ Χάρελσον - μπήκαν μέσα στο κτίριο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

kapitolio.jpg
Εισβολή στο Καπιτώλιο-ΗΠΑ © EPA Pool

Πιθανή η κάθειρξη 20 ετών σε Μεγκς και Ρόουντς

Η Μεγκς κρίθηκε επίσης ένοχη για συνωμοσία την Τρίτη. Τόσο ο Ρόουντς όσο και η Μεγκς αντιμετωπίζουν πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών για τις κατηγορίες.

Ο Χάρελσον, η Γουάτκινς και ένα πέμπτο μέλος, ο Τόμας Κάλντγουελ - κρίθηκαν αθώοι για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση.

Και τα πέντε μέλη της ομάδας κρίθηκαν ένοχα για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας.

Ο Ρόουντς, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς ενήργησε ως «στρατηγός μάχης» κατά τη διάρκεια των ταραχών, κρίθηκε επίσης ένοχος για παραποίηση εγγράφων ή διαδικασιών. Αθωώθηκε για δύο άλλες κατηγορίες συνωμοσίας.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε μετά από τρεις ολόκληρες ημέρες διαβουλεύσεων των ενόρκων. Οι δικηγόροι του Ρόουντς σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων.

Inside the U.S. Capitol at the height of the siege | Visual Forensics

Ποια είναι η ακροδεξία οργάνωση Oath Keepers

Οι Oath Keepers είναι μια αμερικανική ακροδεξιά αντικυβερνητική πολιτοφυλακή της οποίας οι ηγέτες έχουν καταδικαστεί για βίαιη εναντίωση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ιδρύθηκε το 2009 από τονElmer Stewart Rhodes III, έναν άνθρωπο που έχει καταγγελθεί από την πρώην σύζυγό του για ψυχολογική και φυσική κακοποίηση. Έρευνα σχετικά με τα μέλη τους εντόπισε ότι τα δύο τρίτα των Oath Keepers είναι πρώην στρατιωτικοί ή αστυνομικοί και το ένα δέκατο είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί ή αστυνομικοί. Οι περισσότερες έρευνες προσδιόρισαν ότι τα μέλη των Oath Keepers είναι περίπου 5.000, ενώ τα στοιχεία που διέρρευσαν έδειξαν ότι οι κατάλογοι των Oath Keepers ισχυρίζονται ότι τα μέλη τους ανέρχονται σε 38.000.

Αρκετές οργανώσεις που παρακολουθούν την εγχώρια τρομοκρατία και τις ομάδες μίσους στις ΗΠΑ περιγράφουν τους Oath Keepers ως ακροδεξιά εξτρεμιστική ή ριζοσπαστική ομάδα. Το 2015, ο Mark Pitcavage της Anti-Defamation League (ADL) περιέγραψε την ομάδα ως «βαριά οπλισμένους εξτρεμιστές με συνωμοσιολογική και αντικυβερνητική νοοτροπία που αναζητούν πιθανές αναμετρήσεις με την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center (SPLC), η ηγεσία της ομάδας έχει δεσμούς με αντικυβερνητικές, εξτρεμιστικές ομάδες και υποστηρίζει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας και νομικές θεωρίες που σχετίζονται με το κίνημα των κυρίαρχων πολιτών και το κίνημα posse comitatus, κυρίως ότι οι σερίφηδες είναι οι ανώτατες αρχές επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώην ανώτερος συνεργάτης του SPLC Mark Potok περιγράφει την ομάδα ως «μια αντικυβερνητική ομάδα που πιστεύει σε ένα άγριο σύνολο θεωριών συνωμοσίας».

Το FBI περιγράφει τους Oath Keepers ως «παραστρατιωτική οργάνωση» και ως μια «μεγάλη αλλά χαλαρά οργανωμένη συλλογή πολιτοφυλάκων που πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταληφθεί από μια σκιώδη συνωμοσία που προσπαθεί να αφαιρέσει τα δικαιώματά τους από τους Αμερικανούς πολίτες».

Οι Oath Keepers ήταν παρόντες φορώντας στρατιωτικές στολές κατά τη διάρκεια των ταραχών του 2014 και του 2015 στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όταν τα μέλη τους οπλισμένα με ημιαυτόματα τουφέκια περιφέρονταν στους δρόμους και στις ταράτσες.

Μέλη της ομάδας συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Ιανουαρίου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, είκοσι μέλη είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για ομοσπονδιακά εγκλήματα, με τέσσερα να δηλώνουν ένοχα.

Η οργάνωση κλήθηκε από την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου τον Νοέμβριο του 2021. Έντεκα μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή και ηγέτη της Στιούαρτ Ρόουντς, παραπέμφθηκαν σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση τον Ιανουάριο του 2022. Μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022, 2 από αυτούς τους 11 παραπεμπόμενους Oath Keepers είχαν δηλώσει ένοχοι για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση και ένα άλλο μέλος που δεν είχε κατονομαστεί στο αρχικό κατηγορητήριο δήλωσε ένοχο για τις ίδιες κατηγορίες στις 4 Μαΐου 2022.

kapitolio-QAnon-trump-ameriki-mplek.jpg
© Win McNamee / Getty Images / Ideal Images

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ