- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Ο Τζόνσον «καρφώνει» τη Γερμανία: «Ήθελε παράδοση της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία»
Tι είπε για την στάση Ιταλίας και Γαλλίας
Μπόρις Τζόνσον: Η Γερμανία επιθυμούσε να παραδοθεί η Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο, CNN Portugal, αναφέρθηκε στο τι έλεγαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για το ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον είπε ότι η στάση των δυτικών χωρών διέφερε σημαντικά πριν η Μόσχα εξαπολύσει την ολομέτωπη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ξεχωρίζοντας τρεις κορυφαίες χώρες της ΕΕ, με δηλώσεις του οι οποίες είναι απίθανο να είναι ευπρόσδεκτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Αυτό το πράγμα ήταν ένα τεράστιο σοκ... μπορούσαμε να δούμε τις τακτικές ομάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται, αλλά οι διάφορες χώρες είχαν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις», δήλωσε ο Τζόνσον στο CNN Portugal.
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Γαλλία «μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν» το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά επιθυμούσε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.
Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία θεωρούσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφή, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο, εάν τελείωνε το συντομότερο δυνατό, και η Ουκρανία παραδιδόταν» δήλωσε ο Τζόνσον, αποδίδοντας την προσέγγιση αυτή «σε κάθε είδους σημαντικούς οικονομικούς λόγους».
«Δεν μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, θεωρούσα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος θεώρησης. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον. Η Γερμανία επιδιώκει με ταχείς ρυθμούς να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η ιταλική κυβέρνηση, πρωθυπουργός της οποίας ήταν τότε ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε μια φορά ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την στάση των υπόλοιπων χωρών εξαιτίας της «τεράστιας» εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τζόνσον, όλες οι χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία, παρέχοντας της συνεχή υποστήριξη. «Όλοι τους, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν είδαν ότι απλά δεν υπάρχουν επιλογές. Επειδή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με αυτόν τον τύπο» δήλωσε ο Τζόνσον αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τζόνσον είπε ότι αυτή ήταν μια «σημαντική στιγμή», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ τα πήγε περίφημα» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία από τότε.
«Μετά από όλες τις ανησυχίες μου ... αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ΕΕ. Ήταν ενωμένοι. Οι κυρώσεις ήταν σκληρές», συνέχισε ο Τζόνσον.
Ο Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι ο Ζελένσκι υπήρξε «αναμφίβολα εξαιρετικός» ως ηγέτης. «Είναι ένας πολύ γενναίος τύπος. Νομίζω ότι η ιστορία αυτής της σύγκρουσης θα ήταν εντελώς διαφορετική, εντελώς διαφορετική αν εκείνος δεν ήταν εκεί».
Πρόσθεσε ότι «αν η Ουκρανία επιλέξει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να το επιδιώξει. Και νομίζω ότι θα ήταν καλό για την Ουκρανία», θα την βοηθούσε να επιτύχει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στο μπλοκ νωρίτερα φέτος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιο τολμηρή η στάση του νέου Βρετανού πρωθυπουργού από εκείνη που είχε υιοθετήσει ο Κίρ Στάρμερ
Περίπου 440 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι περισσότεροι ανήλικοι
Τέλος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες στρατιωτικής ανάμιξης των ΗΠΑ στη χώρα
100.000 θεατές κατ’ ελάχιστον παρακολούθησαν τη συναυλία-υπερθέαμα της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ
Πιθανό το σενάριο τρομοκρατίας - «Ο ένας πιλότος ήθελε να ρίξει το αεροπλάνο»
Ξανά στο φως το θρίλερ του Οχάιο
Πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Η πτήση εξέπεμψε διαδοχικά σήματα κινδύνου - Ο καβγάς των πιλότων
Αρνήθηκε το τελευταίο της γεύμα - Θα γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στη συγκεκριμένη πολιτεία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια
Σε σοκ οι υπόλοιποι επιβάτες
Η πτήση της flydubai εξέπεμψε νωρίτερα τον κωδικό «7700»
Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Εσθονίας για τον εμπρησμό σε στρατιωτική εγκατάσταση
Tο αεροσκάφος έκανε αναστροφή και άρχισε να μειώνει ύψος
Ο μικρότερος αδελφός του Ρομπ Λόου και η σύζυγός του Κιμ Πέιντερ ανακοίνωσαν τον θάνατο της 13χρονης κόρης τους
Μίλησε για την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε
Ο εμφύλιος πόλεμος, η ματαίωση της ομοσπονδοποίησης και οι εξτρεμιστές σιίτες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε από παράθυρο ενώ χόρευε σε καναπέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.