Κοσμος

Εκλογές στο Ισραήλ: Πλειοψηφία 65 εδρών για τον Νετανιάχου στο 80% των ψήφων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στο Ισραήλ: Πλειοψηφία 65 εδρών για τον Νετανιάχου στο 80% των ψήφων
Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου © ΕPA/Haim Tal

Εκλογές στο Ισραήλ: 65 έδρες ο Νετανιάχου

Με καταμετρημένο πάνω από το 80% των τακτικών ψήφων, το μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου οδεύει προς νίκη με πλειοψηφία καθώς δυο κόμματα που παραδοσιακά του αντίπαλου συνασπισμού οριακά για την ώρα δεν μπάινουν στην Κνεσέτ. 

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει καταμετρήσει μέχρι στιγμής 4.101.766 ψήφους, με 24.306 άκυρες ψήφους. Με βάση την τρέχουσα καταμέτρηση, το μπλοκ του Νετανιάχου θα πάρει 65 έδρες, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει καθώς υπάρχουν περίπου 500.000 ψηφοδέλτια που έδωσαν στρατιώτες, κρατούμενοι και διπλωμάτες.

Επί του παρόντος, το Λικούντ έχει 31, το Yesh Atid 24, ο Θρησκευτικός Σιωνισμός 14, η Εθνική Ενότητα 12, το Shas 12, ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά 8, το Yisrael Beytenu 5, το Ra'am 5, το Hadash-Ta'al 5 και το Εργατικό Κόμμα 4. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν 62 έδρες για το μπλοκ του Νετανιάχου, αρκετές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να σχηματίσει συνασπισμό στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Στα αξιοσημειώτα της βραδιάς η επίδοση της παράταξης «Θρησκευτικός Σιωνισμός»  η οποία οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, εκλέγοντας 14 βουλευτές. 

Το αριστερό κόμμα Meretz απέχει προς το παρόν από το ελάχιστο ποσοστό του 3,25% που απαιτείται για να κερδίσει την εκπροσώπηση στην Κνεσέτ, με 3,2%. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Arab Balad πλησιάζει επίσης στο όριο με 3,04% των συνολικών ψήφων. Το ισλαμιστικό κόμμα Ra'am, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει τέσσερις έδρες σύμφωνα με τα exit polls, βρίσκεται αυτή τη στιγμή πολύ πάνω από το εκλογικό όριο με 4,33%, σύμφωνα με την τρέχουσα καταμέτρηση, όπως και το Hadash-Ta'al με 3,91%.

Εάν το Balad ή το Meretz δεν καταφέρουν να κερδίσουν εκπροσώπηση στην Κνέσετ, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές του Νετανιάχου για σχηματισμό συνασπισμού.

Mια άνετη νίκη του μπλοκ του Νετανιάχου θα τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που μαστίζει την πολιτική σκηνή του Ισραήλ την τελευταία τριετία. 

Ο Νετανιάχου ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κυβερνώντας για 12 συναπτά έτη -και συνολικά 15 - προτού ανατραπεί πέρυσι από μια ετερόκλητη συμμαχία με επικεφαλής τον κεντρώο Γιαϊρ Λαπίντ. Αλλά ο συνασπισμός του Λαπίντ, ο οποίος περιελάμβανε το πρώτο αραβικό κόμμα που εντάχθηκε ποτέ σε κυβέρνηση του Ισραήλ, κατέρρευσε μετά από μόλις έναν χρόνο στην εξουσία από εσωτερικές διαμάχες. Ο Λάπιντ, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του τα χαράματα επέμεινε ότι η μάχη δεν έχει κριθεί. «Μέχρι να καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν είναι οριστικό», είπε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ