Κοσμος

Ταυτότητα φύλου: Ειδικοί στη Βρετανία καταγγέλλουν «πρακτικές εκφοβισμού»

Ποια λάθη καταλογίζουν στον τρόπο προσέγγισης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαφωνίες στη Βρετανία για τον τρόπο προσέγγισης παιδιών με δυσφορία φύλου
Διαφωνίες στη Βρετανία για τον τρόπο προσέγγισης παιδιών με δυσφορία φύλου © Unsplash

Ταυτότητα φύλου - Η διαμάχη στη Βρετανία ανάμεσα σε ειδικούς - Η απόφαση για κλείσιμο της υπηρεσίας GIDS και οι αντιδράσεις.

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ειδικών έχει γίνει η υφιστάμενη συμβουλευτική για την ταυτότητα φύλου στη Βρετανία. Περισσότεροι από 40 κλινικοί ψυχολόγοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την Ένωση Κλινικών Ψυχολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (ACP-UK) για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά και νέους που αναζητούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα, αμφισβητώντας το φύλο.

Τον περασμένο Ιούλιο η ανακοίνωση ότι θα καταργηθεί το NHS Gender Identity Development Service (GIDS), η μοναδική υπηρεσία σε Αγγλία και Ουαλία που παρέχει συμβουλές σε παιδιά και νέους που αναζητούν το φύλο τους, προκάλεσε αντιδράσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κλινικών Ψυχολόγων είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αντικατασταθεί από πολλές μικρές σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για παιδιά και νέους που αμφιταλατεύονται για το φύλο τους, να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και να αυξηθούν τα διαθέσιμα ραντεβού.

Παράλληλα, όμως, ισχυρίστηκε ότι οι γιατροί στην GIDS είχαν μια προσέγγιση που δεν ευνοούσε τη σωστή καθοδήγηση του παιδιού ή του νέου που αντιμετωπίζε τη δυσφορία φύλου. Ειδικότερα, στην έκθεσή της έκανε λόγο για «καταφατική» προσέγγιση όπου υπήρχε μόνο ενθάρρυνση της τρανς ταυτότητας και όχι μια διαδικασία στην οποία κανένα φύλο δεν έχει προβάδισμα.

Την ίδια στιγμή επιθεωρητές που έκαναν «φύλλο και φτερό» την GIDS ξεκαθάρισαν στην αναφορά τους ότι υπάρχει κακοδιαχείριση και «βουνό» από λειτουργικά θέματα, επισημαίνοντας ότι παιδιά και νέοι έπρεπε να περιμένουν χρόνια για το πρώτο ραντεβού σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, όπου η ένταση από την εσωτερική διαμάχη σχετικά με το φύλο μπορεί να έχει σοβαρές σωματικές (αυτοτραυματισμός, αυτοκτονία) ή ψυχικές (κατάθλιψη) συνέπειες.

Την επιστολή προς την Ένωση Κλινικών Ψυχολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφουν μεταξύ άλλων και στελέχη (πρώην και νυν) της GIDS. Όπως αναφέρουν, οι θέσεις της ACP-UK ευνοούν την «ανακύκλωση» στερεοτύπων σχετικά με την ταυτότητα φύλου και ενισχύουν τον φόβο σε παιδιά και νέους με δυσφορία φύλου. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο της GIDS ελήφθη χωρίς να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ