Κοσμος

Εκλογές στο Ισραήλ: «Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη» λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Πρώτο κόμμα το Λικούντ στην Κνεσέτ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή ο Νετανιάχου
Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου © ΕPA/Haim Tal

Ισραήλ: Πλειοψηφία ολίγων εδρών στον Νετανιάχου

«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις χθεσινές εκλογές που μοιάζουν να έχουν βάλει το κόμμα του, το Λικούντ (δεξιά), μαζί με τους συμμάχους του, θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις, στον δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνέσετ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Διαβεβαιώνοντας πως έχει άφθονη «εμπειρία», ο κ. Νετανιάχου τόνισε σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην Ιερουσαλήμ πως «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή» και «βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως αν είναι όπως προβλέπουν οι αποψινές (σ.σ. χθεσινοβραδινές) δημοσκοπήσεις (εξόδου από τα εκλογικά τμήματα), θα σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που παρέμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού από ιδρύσεως κράτους.

Εν μέσω δικών για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων, τις οποίες απέφυγε επιμελώς να θίξει στη σημερινή ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου έχασε πέρυσι την εξουσία, εκθρονίστηκε από ετερόκλιτη συμμαχία της οποίας ηγείται σήμερα ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Ωστόσο, τα έξιτ πολ και οι προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ την πρώτη θέση και κάπου τριάντα έδρες, μπροστά από το Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του κ. Λαπίντ, που αναμένεται να καταλάβει κάπου είκοσι τέσσερις, έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.

Η παράταξη Λικούντ του Νετανιάχου εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει 30 με 31 έδρες, ενώ αντιθέτως η αντίπαλη στον Νετανιάχου παράταξη Yesh Atid του Γιαΐρ Λαπίντ τοποθετείται χαμηλότερα, κοντά στις 24 με 25 έδρες.   

Τα κόμματα του δεξιού – ακροδεξιού συνασπισμού «Θρησκευτικός Σιωνισμός» (Religious Zionism) που αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, εξασφαλίζουν γύρω στις 15 έδρες σύμφωνα με τα exit polls. Στην εν λόγω εκλογική «συμμαχία» συμμετέχουν οι παρατάξεις: Otzma Yehudit του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, HaTzionut HaDatit του Μπεζαλέλ Σμότριχ και Noam. Σημειώνεται πως τόσο ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ όσο και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ παρουσιάζονται ως πολιτικά ακραίοι (anti-Arab, anti-LGBTQ, ακροδεξιοί κ.ά.).

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου έχουν αποδειχθεί παραπλανητικά στο παρελθόν, και πιθανότατα θα χρειαστούν ημέρες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, με το περίπλοκο τοπίο του συνασπισμού να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαφορά μεταξύ ενός ξεκάθαρου νικητή και ενός άλλου αδιεξόδου να ανέρχεται σε μερικές μόνο χιλιάδες ψήφους.

Το Ισραήλ συγκλονίζεται από πολιτικές αναταραχές από τότε που η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου διαλύθηκε στα τέλη του 2018. Δύο γύροι εκλογών, τον Απρίλιο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2019, απέτυχαν να αναδείξουν νικητή και μια βραχύβια κυβέρνηση ενότητας που σχηματίστηκε μετά την τρίτη ψηφοφορία τον Μάρτιο του 2020 κατέρρευσε μετά από λιγότερο από ένα χρόνο.

Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2021, ο συνασπισμός του Λαπίντ, του οποίου ηγήθηκε μαζί με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία Ναφτάλι Μπένετ, κατάφερε να εκδιώξει τον Νετανιάχου από την εξουσία μετά από πάνω από μια δεκαετία, αλλά η συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν το δεξιό κόμμα Γιαμίνα και το αραβικό Ραάαμ, δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τις βαθιές ιδεολογικές διαιρέσεις και κατέρρευσε, εν μέρει λόγω της πίεσης του Νετανιάχου και των συμμάχων του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY