Κοσμος

Ανησυχία και πιέσεις στη Ρωσία για επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η αναφορά του ΟΗΕ για την επίθεση στη Σεβαστούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλοία που μετέφεραν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας
Πλοία που μετέφεραν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας © EPA/ ERDEM SAHIN

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απόφαση της Ρωσίας να φύγει από τη συμφωνία για τα σιτηρά προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει (προσωρινά ή όχι;) από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, ενώ οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού καταγράφουν αύξηση.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της.

Νωρίτερα σήμερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Σιτηρά σε αποθήκη
© EPA/ OLEG PETRASYUK

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι διαβεβαιώσεις του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωσαν ότι κανένα πλοίο που εμπλέκεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας δεν υπήρχε στον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου, όταν η Μόσχα λέει ότι ο στόλος της στην Κριμαία δέχθηκε επίθεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά ρωσικών πλοίων στον κόλπο της Σεβαστούπολης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πιθανολογείται πως ένα από τα drones ίσως εκτοξεύτηκε από εμπορικό σκάφος που ναυλώθηκε από την Ουκρανία ή κάποια χώρα της Δύσης για τη μεταφορά σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε, ότι βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Αντικρούοντας τις αιχμές της Μόσχας για ενδεχόμενη κατάχρηση εμπορικών πλοίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως «κανένα (εμπορικό πλοίο) δεν βρισκόταν στον (συγκεκριμένο) διάδρομο τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου όταν σημειώθηκαν οι αναφερθείσες επιθέσεις και κανένα πλοίο δεν ανέφερε περιστατικό το Σαββατοκύριακο».

Στον απόηχο της επίθεσης του Σαββάτου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία της 22ας Ιουλίου που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες Κυριακή κανένα πλοίο δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο».

«Σήμερα 12 πλοία απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας και δύο κατευθύνθηκαν εκεί για να φορτώσουν τρόφιμα», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αποσύρθηκε από τη συμφωνία, αλλά ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή της σε αυτήν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δεσμεύσεις της Μόσχας «παραμένουν σε ισχύ».

Περισσότεροι από 9,5 τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, ηλιέλαιου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, διευκολύνονται οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ