- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα έκκληση Ζελένσκι στη Δύση: «Δώστε μας αντιαεροπορικά»
Μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο με καμικάζι drones
Αίτημα Ζελένσκι για περισσότερα αντιαεροπορικά στην Ουκρανία - Με ιρανικά drones οι επιθέσεις καμικάζι στο Κίεβο
Μετά τις νέες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας με drones στο Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις του περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει αυτήν την τρομοκρατία. Όταν μιλάμε για την ανάγκη της Ουκρανίας για αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, μιλάμε για αληθινές ζωές που αφαιρούν οι τρομοκράτες» είπε ο Ζελένσκι.
Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Όσο μικρότερες είναι οι τρομοκρατικές δυνατότητες της Ρωσίας τόσο ταχύτερα θα τελειώσει ο πόλεμος».
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την κατηγορία του Κιέβου ότι η Ρωσία επιτέθηκε χθες κυρίως με ιρανικού σχεδιασμού UAVs. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 37 τέτοια τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αρκετούς πυραύλους Κρουζ από το βράδυ της Κυριακής, όπως είπε.
«Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα χθεσινά πλήγματα, τέσσερις στο Κίεβο, ανάμεσά τους νεαρό ζευγάρι που περίμενε το πρώτο του παιδί» ανέφερε επίσης. Ο Ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να καταγράψει ακόμη ένα "επίτευγμα": Σκότωσε άλλη μια έγκυο» τόνισε επίσης ο Ζελένσκι.
Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον απείλησε χθες Δευτέρα να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν, μετά τη σειρά πληγμάτων στην Ουκρανία με drones, ιρανικής κατασκευής.
«Κάθε πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα με το Ιράν ως προς την ανάπτυξη drones ή βαλλιστικών πυραύλων, ή (συμμετέχει στη) μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Ρωσία, καλά θα έκανε να προσέχει» διεμήνυσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε κυρώσεις ή να λάβουν μέτρα σε βάρος των βασικών υπεύθυνων».
«Η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν θα έπρεπε να θεωρείται από τον κόσμο ολόκληρο (...) πολύ σοβαρός κίνδυνος» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ο κ. Πατέλ υποστήριξε εξάλλου πως ορισμένα από τα ιρανικά UAVs που πωλήθηκαν στη Ρωσία, παρουσίασαν δυσλειτουργίες.
Το γεγονός πως η Μόσχα στράφηκε για προμήθειες στην Τεχεράνη μαρτυρά, κατ’ αυτόν, την «τεράστια πίεση» που δέχεται η Ρωσία, μετά τις απώλειες που υπέστη στην Ουκρανία, το ότι πλέον όπως το βλέπει είναι «υποχρεωμένη να καταφύγει σε χώρες ελάχιστα αξιόπιστες, όπως το Ιράν, για να προμηθευτεί υλικό και εξοπλισμούς».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως οι παραδόσεις UAVs στη Μόσχα παραβιάζουν την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε το ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που προέβλεπε αυστηρό περιορισμό του σε αντάλλαγμα για την άρση διεθνών κυρώσεων.
Το ΚΟΣΔ, ή Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που είχαν υπογράψει το Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γερμανία, μοιάζει να βρίσκεται σε επιθανάτια αγωνία, τέσσερα χρόνια μετά τη μονομερή απόφαση του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία και κατόπιν την προοδευτική εγκατάλειψη της τήρησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Τεχεράνη.
Τα ρωσικά πλήγματα, με τη χρήση κυρίως UAVs-καμικάζι, στοίχισαν χθες Δευτέρα το πρωί τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, τέσσερις στο Κίεβο. Είχαν στόχο ενεργειακές υποδομές σε διάφορους τομείς της Ουκρανίας, μια εβδομάδα μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς από τον στρατό της Ρωσίας σε αντίποινα για την επίθεση που κατέστρεψε εν μέρει τη γέφυρα της Κριμαίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός
Για ποια «κοινή» εφεύρεση πρόκειται και ποιος είναι ο εφευρέτης
Η εικόνα του προέδρου και η υπογραφή του σε χρυσό χρώμα θα εμφανίζονται στο εσωτερικό εξώφυλλο
Ο άνθρωπος πίσω από την ψηφιακή στρατηγική του Τραμπ εξηγεί πώς τα social media και τα podcasts αναδιαμορφώνουν την πολιτική επικοινωνία
H γαλλόφωνη Coco έχει συνδεθεί με εγκλήματα, όπως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, βιασμό και δολοφονία
Ο βρετανός μονάρχης αποστόμωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Καμιά ανοχή από το υπουργείο δικαιοσύνης για απειλές κατά του προέδρου
Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», υποστήριξε
Drone εντόπισε ηλικιωμένη κοντά στο Λίμαν - Ρομπότ τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο εν μέσω πυρών
«Δεν ξέρει τι λέει» όταν μιλάει για το Ιράν, η αντίδραση Τράμπ για τον γερμανό Καγκελάριο
Μασκ εναντίον Άλτμαν στη μεγάλη σύγκρουση για την τεχνητή νοημοσύνη
Μάχη για τα 2 τρισ. ευρώ και αντιπαράθεση για δαπάνες, φόρους και αποπληρωμή χρέους
Σύμφωνα με αυτές ο «Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του»
Αύξηση στο 1,27% του ΑΕΕ, νέοι πόροι και έμφαση σε άμυνα, συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτείνει τετ α τετ στο Μπερεχόβε, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων
Οι ήχοι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής κάνουν κάποιους χώρους ιδιαίτερα τρομακτικούς
Η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές χάλυβα - Πλήγμα στη βιομηχανία μετά από επιδρομές
Είχαν διακινήσει και υλικό παιδικής πορνογραφίας
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.