Κοσμος

Οι 14 χώρες του ΝΑΤΟ που στέλνουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία

Για τη δημιουργία προστατευτικής «ομπρέλας» από τους ρωσικούς πυραύλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου
Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου © EPA/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE

Αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία - Οι 14 χώρες του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονται να στείλουν εξοπλισμό στο Κίεβο

Η Γερμανία και άλλες 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη (13/10) επιστολή προθέσεων για την κοινή προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, κατηγορίας Arrow 3 και Patriot, στην Ουκρανία.

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Σλοβακία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Αντιαεροπορικούς πυραύλους AMRAAM στέλνει στην Ουκρανία η Βρετανία

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους ικανούς να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους Κρουζ.

Η ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εντάσσεται στη βούληση που επέδειξαν σύμμαχοι της Ουκρανίας που συνεδρίασαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει το ταχύτερο δυνατό την αντιαεροπορική του άμυνα, μετά το κύμα εντατικών ρωσικών βομβαρδισμών σε μεγάλες πόλεις της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Πύραυλοι AMRAAM, που θα παραδοθούν «τις επόμενες εβδομάδες» στο Κίεβο και θα μπορούν να βάλλονται από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, θα είναι οι πρώτοι που θα στείλει το Λονδίνο με τη δυνατότητα να καταρρίπτουν πυραύλους Κρουζ, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το βρετανικό Yπουργείο Άμυνας.

«Οι πύραυλοι αυτοί θα βοηθήσουν να προστατευθούν εθνικές υποδομές καίριας σημασίας της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε πως θα σταλούν εκατοντάδες επιπλέον πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εκατοντάδες UAVs για να υποστηριχθεί η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ακόμη 18 κανόνια, τα οποία θα προστεθούν στα 64 που έχουν παραδοθεί ήδη.

«Τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τους αιθέρες της από επιθέσεις και θα ενισχύσει την άμυνά της μαζί με τα αμερικανικά NASAMS» διαβεβαίωσε ο Bρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η βρετανική ανακοίνωση καταγράφεται πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες σήμερα και ενώ ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει να δημιουργηθεί αντιπυραυλική «ασπίδα» πάνω από την Ουκρανία.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαίωσε ότι η προμήθεια συστημάτων ικανών να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους αποτελεί «προτεραιότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ