Κοσμος

Ντοκουμέντα από την άγρια καταστολή στο Ιράν σε βάρος των γυναικών - Πώς αντιδρά το καθεστώς (βίντεο)

Η Δύση καταγγέλλει και επιβάλλει κυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιές στους δρόμους του Ιράν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης
Φωτιές στους δρόμους του Ιράν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης © EPA / STR

Ιράν: Η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται - Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεσμεύεται για έρευνα για τον θάνατο της 22χρονης

Κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής αστυνομίας ηθών και σε πολλούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον με αφορμή «τη βία εναντίον διαδηλωτών», αλλά και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που κατέρρευσε και πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή της επειδή δεν τηρούσε τον «ενδυματολογικό κώδικα» του Ιράν.

Οι κυρώσεις αυτές «αποδεικνύουν τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στην ανακοίνωσή της. «Η αστυνομία ηθών ευθύνεται για τον πρόσφατο θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία συνελήφθη και κρατήθηκε επειδή φέρεται να μην φορούσε το χιτζάμπ με τον ορθό τρόπο», σχολίασε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κατήγγειλε «τη βάναυση επίθεση εναντίον των θαρραλέων γυναικών» που διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν. Την, χαρακτήρισε μάλιστα «προσβολή στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.  Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη, μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της 22χρονης

«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες»και προκαλούν χάος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Την ίδια ώρα, στο Twitter κυκλοφορούν βίντεο από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Σε βίντεο που αναπαρήγαγε στο Twitter η Άννα Διαμαντοπούλου, διακρίνονται αστυνομικοί να περνούν με μηχανές την ώρα που διαμαρτύρονται γυναίκες. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, άνδρας χωρίς διακριτικά, με ένα αντικείμενο που μοιάζει με γκλοπ, επιτίθεται στις γυναίκες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ