Κοσμος

Στους 17 ανεβαίνουν οι νεκροί στο Ιράν - Διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Έκτη ημέρα εντάσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στους 17 ανεβαίνουν οι νεκροί στο Ιράν - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Ένταση στις διαδηλώσεις στο Ιράν © EPA/STR

Ιράν: Στους 17 οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από έξι ημέρες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

«Δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα των τελευταίων ημερών», αναφέρθηκε χωρίς να διευκρινιστεί πόσοι ήταν οι διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 11 νεκρούς: Επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» στο Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), στο Καζβίν (κέντρο) και στη Μασχάντ (βορειοανατολικά) έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε επίσης την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ (κέντρο), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών.

Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Mahsa Amini: Protests intensifies in Iran over woman's death

Ιράν: «Έπεσε» το internet - Χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και πρόβλημα στην τηλεφωνία

Την ίδια ώρα, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μαρτυρίες της Hengaw, κατοίκων και του παρατηρητηρίου NetBlocks. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναφορές, η ιρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν.

Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera, επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ