Αθλητισμος

Μουντιάλ 2022: Καλούν τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν - Η επιστολή στον Ινφαντίνο

Η οργάνωση «Open Stadiums» καταγγέλλει το καθεστώς «που σκοτώνει τον λαό της χώρας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μαντίλα περνά μπροστά από mural στην Τεχεράνη
Γυναίκα με μαντίλα περνά μπροστά από mural στην Τεχεράνη © EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Να αποκλειστεί το Ιράν από το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, ζητεί από τη FIFA η οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών «Open Stadiums».

Η ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων των γυναικών «Open Stadiums» κάλεσε τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν από το Μουντιάλ 2022 του Κατάρ, λόγω της μεταχείρισης των γυναικών στη χώρα.

Ειδικότερα, σε επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, η οργάνωση αναφέρει ότι οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν να αρνούνται να επιτρέψουν στις γυναίκες φιλάθλους την πρόσβαση σε αγώνες εντός της χώρας.

«Η ιρανική ομοσπονδία δεν είναι μόνο συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος. Είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των γυναικών οπαδών στο Ιράν και όπου κι αν παίζει η εθνική μας ομάδα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους μας» επισημαίνεται στην επιστολή.

«Γι' αυτό, ως Ιρανοί λάτρεις του ποδοσφαίρου, πρέπει με εξαιρετικά βαριά καρδιά να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη συμμετοχή του Ιράν στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γιατί η FIFA θα δώσει στο ιρανικό κράτος και στους εκπροσώπους του χώρο σε μια παγκόσμια σκηνή, ενώ όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλλά βασανίζει και σκοτώνει τον λαό της; Πού είναι οι αρχές της FIFA ως προς αυτό; Ως εκ τούτου, ζητάμε από τη FIFA, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της, να αποβάλει αμέσως το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ».

Τα άρθρα που αναφέρονται, καλύπτουν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη διάκρισης με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία και άλλα θέματα, με παραβιάσεις που τιμωρούνται με αναστολή ή αποβολή από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Οι γυναίκες στο Ιράν δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο για να δουν ποδόσφαιρο

Η οργάνωση «Open Stadiums» έχει κάνει προσπάθεια την τελευταία δεκαετία για να επιτρέπεται στις γυναίκες στο Ιράν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Υπό την πίεση του Ινφαντίνο, μια μικρή ομάδα γυναικών οπαδών εισήλθε στον εντός έδρας αγώνα της Περσέπολης στον τελικό του Champions League Ασίας το 2018 στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, υπήρξε ελάχιστη πρόοδος έκτοτε, με τις γυναίκες οπαδούς να μένουν εκτός από την αναμέτρηση του Ιράν με τον Λίβανο που διεξήχθη τον Μάρτιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βίντεο στα social media έδειχνε γυναίκες οπαδούς να ψεκάζονται με πιπέρι έξω από το στάδιο.

Iran: Women attacked with pepper spray after refused entry to stadium

Η εθνική ομάδα με προπονητή τον Κάρλος Κεϊρόζ έδωσε φιλικούς αγώνες κατά τη διάρκεια του πρόσφατου διεθνούς «παραθύρου» με την Ουρουγουάη και τη Σενεγάλη στην Αυστρία, με τα δύο παιχνίδια να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας.

Το Ιράν θα συμμετάσχει για έκτη φορά στην ιστορία του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και βρίσκεται στον 2o όμιλο μαζί με Αγγλία, Ουαλία και ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ