Αθλητισμος

Το Κατάρ καλεί πίσω μέχρι και διπλωμάτες για στρατιωτική θητεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Υλικοτεχνικές δυσκολίες στην διοργάνωση του Μουντιάλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κατάρ καλεί πίσω μέχρι και διπλωμάτες για στρατιωτική θητεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Lusail Stadium © EPA/STR

Κατάρ - Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Οι Αρχές καλούν πίσω ακόμα και διπλωμάτες να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία στο Μουντιάλ. 

Υλικοτεχνικές δυσκολίες αντιμετωπίζει το Κατάρ, που φιλοξενεί σε λιγότερο από δύο μήνες το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σύμφωνα με πηγή και έγγραφα που είδε το Reuters, οι Αρχές του αραβικού κράτους καλούν πίσω στη χώρα εκατοντάδες πολίτες, ακόμα και διπλωμάτες, προκειμένου να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία και να συμβάλλουν από αυτό το πόστο στην ασφάλεια των γηπέδων.

Ο ρόλος τους θα είναι να η τήρηση της τάξης και της ασφάλειας στις ουρές που θα σχηματίζονται έξω από τα γήπεδα, ενώ θα είναι υπέυθυνοι για τον έλεγχο των οπαδών που τυχόν θα φέρουν πάνω τους λαθραία προϊόντα όπως, αλκοόλ, ναρκωτικά ή όπλα.

Το Κατάρ έχει πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων - εκ των οποίων μόλις 380.000 είναι υπήκοοι του Κατάρ - και αναμένει μια άνευ προηγουμένου εισροή 1,2 εκατομμυρίων επισκεπτών για το Μουντιάλ. Έχει ήδη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία προμηθεύει 3.000 αστυνομικούς.

Κατάρ - Παγκόσμιο Κύπελλο: Η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες έλαβαν εντολή να παρουσιαστούν για εκπαίδευση στο στρατόπεδο εθνικής υπηρεσίας βόρεια της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, σύμφωνα με έγγραφα διαταγής που είδε το Reuters.

Στους πολίτες είπαν ότι είχαν κληθεί να βοηθήσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ότι ήταν «πατριωτικό τους καθήκον» να το κάνουν, είπε η πηγή.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εκεί γιατί πρέπει να είναι – δεν θέλουν να μπουν σε μπελάδες», είπε η πηγή.

Μερικοί εθελοντές εκπαιδεύονται επίσης μαζί με τους στρατεύσιμους, σύμφωνα με την πηγή, η οποία έχει άμεση γνώση του σχεδίου και της εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε σε δήλωσή ότι το πρόγραμμα εθνικών υπηρεσιών του Κατάρ θα συνεχιστεί κανονικά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Οι νεοσύλλεκτοι θα παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του τουρνουά ως μέρος του τακτικού προγράμματος, όπως κάνουν κάθε χρόνο σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως οι εορτασμοί της εθνικής ημέρας», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι από το 2014, άνδρες από το Κατάρ ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών εκπαιδεύονται στον στρατό για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ως μέρος της υποχρεωτικής εθνικής θητείας που εισήγαγε ο εμίρης, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι. Η αποφυγή του καθήκοντος μπορεί να σημαίνει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 50.000 ριγιάλ Κατάρ (13.000 δολάρια).

Όλοι οι νεοσύλλεκτοι έχουν πενθήμερα εκπαίδευση, όπου παρακολουθούν εκπαιδευτικές συνεδρίες από αξιωματούχους από το τμήμα ασφαλείας των διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, οφείλουν να προσεγγίζουν τους θεατές με ευγένια και χαμόλγελο, και κυρίως να τηρούν τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποφεύγουν τις διακρίσεις σε βάρος των οπαδών.

Σημειώνεται ότι οι διπλωμάτες αναμένεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πάντως, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κατάρ στην διοργάνωση μεγάων γεγονότων φάνηκε ήδη από την πρώτη φορά που γέμισε το Lusail Stadium, χωρητικότητας 80.000 θέσεων. Όσοι έφευγαν από το γήπεδο δημιούργησαν μεγάλες ουρές για ώρες στο μετρό και οι διοργανωτές ξέμειναν από νερό στο ημίχρονο, μία ημέρα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 13 Δεκεμβρίου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ