Κοσμος

11η ημέρα διαδηλώσεων στο Ιράν (βίντεο) - Στους 76 οι καταγεγραμμένοι νεκροί

Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά - Αμείλικτος ο πρόεδρος της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις για 11η μέρα στο Ιράν -76 νεκροί
Διαδηλώσεις για 11η μέρα στο Ιράν - 76 νεκροί © EPA/Fredrik Persson

Ιράν: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 11 ημέρες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί - Στους 76 οι νεκροί. 

Για 11η ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί επειδή δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της.

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί συνεχίζονται, με τις γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους, να χορεύουν στους δρόμους και να εναντιώνονται κατά της υποχρεωτικής χρήσης της χιτζάμπ στο Ιράν.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε 14 επαρχίες της χώρας», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά» περιλαμβάνονται στους νεκρούς. Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών». Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν έχουν μεταδώσει ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στις διαδηλώσεις φτάνει τους 41.

Ιράν: Αμείλικτος ο πρόεδρος ενάντια στους διαδηλωτές

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει το περασμένο Σάββατο από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού»

Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που πέθανε η Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα».

Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.

Οι Αρχές αρνούνται ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν. Όμως έκτοτε οργισμένοι Ιρανοί βγαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους πόλεων για να διαμαρτυρηθούν.

Η Γερμανία ζητά από την ΕΕ την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν

Την ίδια ώρα, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά τη σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της ΕΕ περαιτέρω συνέπειες και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι» για τη βίαιη καταστολή, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο dpa. «Η προσπάθεια να καταπνιγούν ειρηνικές διαδηλώσεις με ακόμα περισσότερη θανατηφόρα βία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε. «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι μέτρο για την κατάσταση μιας κοινωνίας (...) αν οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς σε μια χώρα, κανένας δεν είναι ασφαλής».

Επιβεβαίωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο πως ο πρεσβευτής του Ιράν κλήθηκε στην έδρα του ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ