Κοσμος

Ο πρόεδρος του Ιράν αρνήθηκε συνέντευξη στην Κριστιάν Άμανπουρ επειδή δεν φόρεσε μαντίλα

Το προηγούμενο της Οριάνα Φαλάτσι με τον Αγιατολάχ Χομεΐνί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ιρανός πρόεδρος δεν έδωσε συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα
© Τwitter/Amanpour

Ιράν: Ο πρόεδρος δεν έδωσε συνέντευξη στη διάσημη δημοσιογράφο γιατί δεν φορούσε μαντίλα. 

Τη στιγμή που το Ιράν «βράζει» μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής, Μαχσά Αμινί η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, η διάσημη δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ δήλωσε πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσία αρνήθηκε να της δώσει συνέντευξη επειδή η ίδια δε θέλησε να φορέσει μαντίλα. 

Η δημοσιογράφος γνωστοποίησε το περιστατικό μέσα από το λογαριασμό της στο Τwitter λέγοντας πως είχε προγραμματιστεί η συγκεκριμένη συνέντευξη προκειμένου ο πρόεδρος του Ιράν να ερωτηθεί για το θάνατο της 22χρονης αλλά και για το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Αυτή θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπως η Κριστιάν Αμανπούρ επισημαίνει. 

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», αναφέρει.

Η δημοσιογράφος, όπως αναφέρει, αρνήθηκε να φορέσει τη μαντίλα απαντώντας: «Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν».

«Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», προσθέτει η δημοσιογράφος.

 «Και πάλι, είπα ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα», τονίζει κααταλήγοντας: «Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί».

Μιλώντας στην εκπομπή “60 Minutes” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, η δημοσιογράφος Λέσλι Στάλ περιέγραψε πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι της έδιναν οδηγίες πως να κάθεται απέναντι στον πρόεδρο της χώρας. 

Ιράν: Όταν η Οριάνα Φαλάτσι πέταξε τη μαντίλα μπροστά στον Χομεινί

Το 1979 η ιταλίδα δημοσιογραφός Οριάνα Φαλάτσι εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, που θα έμενε στην Ιστορία. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η Φαλάτσι ως γυναίκα θα έπρεπε να φοράει τσαντόρ. Η Φαλάτσι τότε, πέταξε το τσαντόρ κι εκείνος έξαλλος αποχώρησε από τη συνέντευξη. 

«Πώς κολυμπάει κανείς με τσαντόρ;» ρώτησε η Φαλάτσι ο ιρανός ηγέτης απάντησε: «Αν δεν σας αρέσει η ισλαμική περιβολή, δεν είστε υποχρεωμένη να τη φορέσετε. Διότι η ισλαμική περιβολή είναι για τις καλές και ευπρεπείς γυναίκες». Η Φαλάτσι δεν έχασε την ευκαιρία: «Πολύ ευγενικό από μέρους σας, ιμάμη. Και μια που το είπατε, θα βγάλω αμέσως αυτό το χαζό, μεσαιωνικό κουρέλι» είπε και πέταξε το τσαντόρ της. Ο Χομεϊνί σηκώθηκε και έφυγε νευριασμένος.

Αλλά όπως διηγήθηκε η Φαλάτσι σε συνέντευξή της στο αμερικανικό περιοδικό «New Yorker», ο Χομεϊνί δέχθηκε να την ξανασυναντήσει μία-δύο ημέρες αργότερα για να συνεχίσουν. Ο γιος του, Αχμεντ, την προειδοποίησε ότι ο πατέρας του παρέμενε εξοργισμένος μαζί της και ότι δεν έπρεπε ούτε καν να αναφέρει τη λέξη τσαντόρ. Δεν γνώριζε όμως με ποια είχε να κάνει. Η πρώτη ερώτηση της Φαλάτσι αφορούσε το… τσαντόρ. «Πρώτα με κοίταξε έκπληκτος. Επειτα τα χείλη του σχημάτισαν μια υποψία χαμόγελου, το οποίο έγινε πραγματικό χαμόγελο και τέλος μετατράπηκε σε γέλιο. Οταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, ο Αχμεντ μού ψιθύρισε: «Πιστέψτε με, ποτέ δεν έχω δει τον πατέρα μου να γελά. Είστε ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που τον έκανε να γελάσει».

d1nivwxwwaerb2f

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ