Κοσμος

«Δεν με άφησαν να την δω», λέει ο πατέρας της Μαχσά Αμινί - Μαίνονται οι ταραχές στον Ιράν, στους 31 οι νεκροί

Κύμα οργής για τον θάνατο της 22χρονης - Αδύνατη η πρόσβαση στα σόσιαλ μίντια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 22χρονη Μαχσά Αμινί
© Getty Images/ Stephanie Keith

Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί μιλά για τις συνθήκες θανάτου της κόρης του. Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Με τα επεισόδια να μαίνονται για μία ακόμη μέρα στο Ιράν, ο πατέρας της 22χρονης Μαχσά Αμινί που πέθανε, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση επειδή παραβίασε τους «ενδυματολογικούς κανόνες», ξεσπά κατηγορώντας τις αρχές πως λένε ψέματα για τον θάνατο της κόρης του.

Ο πατέρας της 22χρονης, μιλώντας στο BBC Persia την Τετάρτη, κατήγγειλε ότι οι γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της.

«Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε ο πατέρας της Μαχσά και υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι να είναι τυλιγμένο με σεντόνι. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», κατέληξε.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί
© ΕPA/ SALVATORE DI NOLFI

Από την πλευρά τους Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η 22χρονη πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά οι δικοί της άνθρωποι σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό Μέσο Ενημέρωσης, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ιστορικό καρδιακής πάθησης στην οικογένεια.

Σημειώνεται ότι πλάνα από το CCTV που κυκλοφόρησαν από τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν έδειξαν τη Μαχσά Αμινί να καταρρέει σε ένα κέντρο «αναμόρφωσης», όπου την είχε μεταφέρει η αστυνομία ηθών για να λάβει «καθοδήγηση» σχετικά με την ενδυμασία της.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί
© ΕPA/ SALVATORE DI NOLFI

«Φλέγεται» το Ιράν με 31 νεκρούς στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί. Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Την ίδια ώρα, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μαρτυρίες της Hengaw, κατοίκων και του παρατηρητηρίου NetBlocks. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναφορές, η ιρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν.

Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera, επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ