- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ: Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό
Ποιες είναι οι 19 χώρες που θεωρούνται «καυτά σημεία»
ΟΗΕ: Ο λιμός θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Σομαλία, Αφγανιστάν, Υεμένη: σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, ένας αριθμός ρεκόρ κυρίως λόγω της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.
Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση 19 χωρών που θεωρούνται «καυτά σημεία» για την πείνα σε όλο τον κόσμο και έξι από τις οποίες έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» από τον ΟΗΕ: το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη.
Σε αυτές τις έξι χώρες 970.000 άνθρωποι αναμένεται να πληρούν ως τον Ιανουάριο του 2023 τα κριτήρια της φάσης «καταστροφής», του υψηλότερου επιπέδου (5) στην κατάταξη για την επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι «ο λιμός και ο θάνατος είναι μια καθημερινή πραγματικότητα» και ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία «ενδέχεται να καταγραφούν ακραία ποσοστά θνησιμότητας και υποσιτισμού, αν δεν υπάρξει άμεση δράση».
Ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια νωρίτερα «λόγω των επιπτώσεων των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αστάθειας που επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία».
Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν την Τρίτη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες νέα βοήθεια ύψους 2,9 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του λιμού.
Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Μαλάουι περιλαμβάνονται στον κατάλογο με «τα καυτά σημεία του λιμού» του ΟΗΕ. Ο οργανισμός ανησυχεί εξάλλου για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, την Κένυα και τη Συρία.
«Ο αριθμός των ατόμων που είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Μπίζλι εκτελεστικός διευθυντής του WFP. Στο Κέρας της Αφρικής έως και 26 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν σε κατάσταση «κρίσης ή χειρότερη» (επίπεδο 3).
Η δραματική ξηρασία που πλήττει την περιοχή αυτή έχει καταστρέψει τις σοδειές, έχει εξαφανίσει τα ζώα εκτροφής και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοινοτικών συγκρούσεων για τους πόρους».
«Απουσία μιας επαρκούς ανθρωπιστικής απάντησης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ως τον Δεκέμβριο θα πεθαίνουν καθημερινά στη Σομαλία έως και τέσσερα παιδιά ή δύο ενήλικες ανά 10.000 ανθρώπους», τόνισε ο ΟΗΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.