Κοσμος

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να χτυπήσει στο Ντονμπάς - Το αποφασιστικής σημασίας πέρασμα από τον ποταμό Όσκιλ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται ότι δε θα σταματήσουν οι μάχες για την ανάκτηση εδαφών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαντική εξέλιξη στην ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο το πέρασμα του Όσκιλ - Ετοιμάζονται να χτυπήσουν στο Ντονμπάς οι δυνάμεις του Κιέβου.
Σημαντικά εδάφη ανακτά ο Ουκρανικός στρατός στα βορειοανατολικά της χώρας τις τελευταίες ημέρες © EPA/Anastasia Vlasova

Σημαντική εξέλιξη στην ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο το πέρασμα του Όσκιλ - Ετοιμάζονται να χτυπήσουν στο Ντονμπάς οι δυνάμεις του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει χαλάρωση στη μάχη της χώρας του για ανάκτηση των εδαφών της, την ώρα που το Κίεβο αναφέρει πως οι δυνάμεις του πέρασαν τον ποταμό Όσκιλ και προετοιμάζονται για επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς.

Όπως υποστηρίζεται, οι Ρώσοι έχουν απωθηθεί σχεδόν πλήρως από την περιοχή του Χαρκόβου και στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι επόμενος στόχος θα ήταν το γειτονικό Ντονμπάς. Ο Ζελένσκι είπε ότι η επόμενη επίθεση βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατηγορείται πως στόχευσε έναν πυρηνικό σταθμό στο νότιο τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Μικολάιφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μια από τις πιο εμφατικές δηλώσεις του εώς τώρα για τον πόλεμο, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CBS πως οι Ουκρανοί «νικούν τη Ρωσία», προσθέτοντας πως η νίκη θα έρθει μόνο όταν οι ρωσικές δυνάμεις εκδιωχθούν πλήρως από τα ουκρανικά εδάφη και πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ρωσία «αποδεικνύεται πως δεν ήταν όσο ικανή πίστευαν πολλοί».

Το πέρασμα του Οσκίλ αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο: Ο ποταμός ρέει νότια στο Σιβέρσκι Ντόνετς, που περνά από το Ντονμπάς. Ακόμα πιο πέρα βρίσκεται το Λουχάνσκ, έδρα των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών από το 2014 και πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο από τον Ιούλιο, μετά από κάποιες από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «πέρασαν τον Οσκίλ. Από χθες η Ουκρανία ελέγχει την ανατολική όχθη» ανέφεραν μέσω Telegram οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Σερχίι Γκαϊντάι, Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, δήλωσε μέσω Telegram ότι «το Λουχάνσκ είναι δίπλα. Η ανάκτηση δεν είναι μακριά».

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δεν θα άλλαζαν τα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, και τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέβασε στο Ίντερνετ βίντεο με επιθέσεις ελικοπτέρων κατά ουκρανικών στόχων.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως η Ρωσία έχασε πιθανώς τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, ανεβάζοντας τις απώλειες στα 55 από την αρχή της εισβολής. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, είναι πολύ πιθανό η αύξηση των απωλειών να οφείλεται εν μέρει στο ότι η ρωσική αεροπορία παίρνει περισσότερα ρίσκα προκειμένου να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη στις ρωσικές δυνάμεις που τελούν υπό πίεση από τις ουκρανικές επιθέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ