Κοσμος

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Πούτιν για τα πυρηνικά: Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ - Ρωσία: Ο Λευκός Οίκος «παίρνει στα σοβαρά» τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν – Πώς τοποθετείται το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ © UNSPLASH

ΗΠΑ - Ρωσία: Ο Λευκός Οίκος «παίρνει στα σοβαρά» τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν – Πώς τοποθετείται το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίρνουν στα σοβαρά» την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές» εάν ο Ρώσος ηγέτης όντως κάνει πράξη αυτές τις απειλές του.

«Πρόκειται για ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μιας πυρηνικής δύναμης», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

«Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση του Λευκού Οίκου έρχεται να απαντήσει στο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε σήμερα (21/9) μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την υπογραφή του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων και δήλωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα». Έδωσε ακόμη εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο», είπε απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

Ακόμη, έκανε ξανά λόγο για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ