Κοσμος

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στρατολόγησής τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία: Καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα – Ανοιχτό το σενάριο να μην αναγνωριστεί η υπηκοότητα τους και να στρατολογηθούν.
«Δόξα στους ήρωες της Ρωσίας», γράφουν κρατικές καταχωρήσεις σε στάσεις λεωφορείων της Μόσχας © EPA/Yuri Kochetkov

Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία: Καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα – Ανοιχτό το σενάριο να μην αναγνωριστεί η υπηκοότητα τους και να στρατολογηθούν.

Να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία ή όσοι βρίσκονται ήδη εκεί να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε πριν μερικές ημέρες με διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Με ανακοίνωσή της η πρεσβεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αφήνει ανοιχτό το ατυχές σενάριο να μην αναγνωριστεί η διπλή υπηκοότητα ορισμένων πολιτών, οι οποίοι σε μία τέτοια περίπτωση θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στις 21 Σεπτεμβρίου, η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε μια κινητοποίηση πολιτών της στις ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα των διπλών υπηκόων, να αρνηθεί την πρόσβασή τους στην προξενική βοήθεια των ΗΠΑ, να εμποδίσει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και να τους στρατολογήσει».

»Οι εμπορικές επιλογές πτήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένες επί του παρόντος και συχνά δεν είναι διαθέσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χερσαία δρομολόγια με αυτοκίνητο και λεωφορείο είναι ακόμα ανοιχτά. Εάν επιθυμείτε να αναχωρήσετε από τη Ρωσία, θα πρέπει να κάνετε ανεξάρτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά της να βοηθά τους πολίτες των ΗΠΑ και οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών μεταφοράς, μπορεί ξαφνικά να γίνουν ακόμη πιο περιορισμένες», αναφέρεται επίσης.

Μέσω της ανακοίνωσης, η πρεσβεία καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία και όσοι διαμένουν εκεί ή ταξιδεύουν να αναχωρήσουν αμέσως, καθώς όπως τονίζεται, οι εμπορικές επιλογές πτήσεων παραμένουν περιορισμένες, ενώ υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι εγγυημένα στη Ρωσία.

«Αποφύγετε όλες τις πολιτικές ή κοινωνικές διαμαρτυρίες και μην φωτογραφίζετε το προσωπικό ασφαλείας σε αυτές τις εκδηλώσεις. Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ