Κοσμος

Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει πρησμένα χέρια - Ανησυχία στο Twitter

Τι λένε οι γιατροί που μίλησαν σε βρετανικά ΜΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
king-charles-hands

Τα πρησμένα χέρια του πρίγκιπα Καρόλου Γ’ στη Βρετανία. Τι συμβαίνει. Οι φωτογραφίες που προβληματίζουν το Twitter.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και τα πρησμένα άκρα του έχουν γίνει θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα στα social media. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος έγινε βασιλιάς στη Βρετανία και ξεκίνησε τις συναντήσεις με τη νέα του βασιλική ιδιότητα. Μία από αυτές ήταν και η συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Ωστόσο, αυτό που παρατήρησαν αρκετοί στα social media ήταν τα χέρια του. Σε ορισμένες φωτογραφίες ήταν τόσο πρησμένα, που ορισμένοι τα παρομοίασαν με… λουκάνικα. Λαμβάνοντας υπόψιν το προχωρημένο της ηλικίας του (σ.σ. 73 ετών), δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την υγεία του, την ώρα που άλλοι έκανα... πάρτι με το photoshop.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα πρησμένα, κόκκινα χέρια (αλλά και πόδια) του Καρόλου γίνονται θέμα συζήτησης. Το 2019 σε επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα πρησμένα πόδια του. Ο ίδιος, μάλιστα, αστειευόμενος είχε πει το 2012 σε περιοδεία στην Αυστραλία για τα «δάχτυλα - λουκάνικα» που έχει.

Τα πρησμένα άκρα του βασιλιά Καρόλου - Τι λένε οι γιατροί

Το πρήξιμο (οίδημα) μπορεί να συνδέεται με πολλές παθήσεις. Μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλείται από κατακράτηση υγρών ή να αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι το σώμα γερνά. Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που επίσης προκαλεί πρήξιμο και εμφανίζεται μετά τα 60. Τα δάχτυλα γίνονται δύσκαμπτα και πρήζονται.

«Το οίδημα είναι μια κατάσταση όπου το σώμα αρχίζει να κατακρατά υγρά στα άκρα, συνήθως στα πόδια και τους αστραγάλους, αλλά και στα δάχτυλα, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο» εξηγεί σε δηλώσεις του ο δρ Γκάρεθ Νάι στη βρετανική «Daily Star». Και προσθέτει: «Για να δούμε αν αυτή είναι η αιτία, θα πρέπει να πατήσουμε την πρησμένη περιοχή για περίπου 15 δευτερόλεπτα και να δούμε αν θα υποχωρήσει».

Στους ηλικιωμένους το οίδημα εμφανίζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ακινησία ή βρίσκονται σε καθιστή θέση για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα τα πόδια να κρέμονται. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογες εμφανίσεις του νέου βασιλιά της Βρετανίας που προβλημάτισαν λόγω των πρησμένων άκρων του, είχαν γίνει σε χώρες όπου χρειάστηκε να ταξιδέψει για αρκετές ώρες με αεροπλάνα ή σε κράτη με έντονη ζέστη.

Διατροφικές επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή κάποια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής σε περιπτώσεις όπως η αρτηριακή πίεση, είναι δύο ακόμη πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί τα πόδια και τα χέρια μπορεί να πρήζονται, όπως συμβαίνει με τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

«Πάρτι» στο Twitter με τα πρησμένα άκρα του Καρόλου

Ακολουθούν χαρακτηριστικές αναρτήσεις στο Twitter για τα κόκκινα χέρια του γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος είναι πλέον το Νο1 στο Μπάκιγχαμ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ