- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τι μάθαμε από το μανιτάρι που υψώθηκε στη Χιροσίμα το 1945» - Η προειδοποίηση Γκουτέρες
Τελετή μνήμης στη Χιροσίμα για τα θύματα της πρώτης ατομικής βόμβας
Από τη Χιροσίμα ο Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει ότι «τα πυρηνικά όπλα εγγυώνται μόνο θάνατο και καταστροφή». Το μήνυμά του για τα 77 χρόνια από την πρώτη ατομική βόμβα.
Καμπάνες ήχησαν σήμερα στη Χιροσίμα με αφορμή την 77η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα κούρσα εξοπλισμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και, λίγο αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εγείρει το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης. Λόγω των εχθροπραξιών έχει εξάλλου ενταθεί η ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το «Πάρκο της Ειρήνης» στη Χιροσίμα για να τιμήσουν τη μνήμη των περίπου 140.000 θυμάτων του βομβαρδισμού, λίγο πριν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις.
«Τα πυρηνικά όπλα είναι ανοησίες. Δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια, μόνο τον θάνατο και την καταστροφή» τόνισε ο Γκουτέρες. Και πρόσθεσε: «Ύστερα από τρία τέταρτα του αιώνα, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μάθαμε από το μανιτάρι που υψώθηκε στον ουρανό αυτής της πόλης το 1945».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απέφυγε να κάνει ευθεία αναφορά στη Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή στην Ουκρανία.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος της Χιροσίμα, ο Καζούμι Ματσούι, ο οποίος φέτος δεν προσκάλεσε στην εκδήλωση τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ιαπωνία, ήταν πιο δηκτικός στην ομιλία του και επέκρινε την στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.
«Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη για να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του, τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία πολέμου, αφαιρώντας ζωές και τα προς το ζην άμαχων πολιτών σε μια άλλη χώρα» ξεκαθάρισε ο Ματσούι. Και πρόσθεσε: «Σε όλον τον κόσμο, η αντίληψη πως η ειρήνη εξαρτάται από την πυρηνική αποτροπή αποκτά δυναμική».
«Αυτά τα λάθη προδίδουν την αποφασιστικότητα της ανθρωπότητας -που γεννήθηκε από την εμπειρία μας στον πόλεμο- να φτιάξει έναν ειρηνικό κόσμο, απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα» είπε ακόμη ο δήμαρχος της Χιροσίμα, υπογραμμίζοντας πως «η εγκατάλειψη του ιδεώδους της ειρήνης, που συντηρείται χωρίς στρατιωτική βία, απειλεί την ίδια την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής».
Ατομική βόμβα στη Χιροσίμα - Όταν το «Enola Gay» σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο στην Ιαπωνία
Ήταν 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 «Enola Gay» έριξε τη βόμβα «Little Boy» (Αγοράκι) και ισοπέδωσε τη Χιροσίμα που είχε τότε πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκους. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αργότερα από τα τραύματα και από ασθένειες που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια.
Σήμερα, όταν το ρολόι έδειξε 08:15 ήχησε η «Καμπάνα της Ειρήνης» και το πλήθος -μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, με καταγωγή από τη Χιροσίμα- τήρησε ενός λεπτού σιγή και μόνο τα τζιτζίκια ακούγονταν.
«Στην αρχή του έτους, τα πέντε κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ότι "ένας πυρηνικός πόλεμος δεν έχει νικητές και δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει”. Γιατί δεν προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους; Γιατί ορισμένοι έστω υπαινίσσονται τη χρήση πυρηνικών όπλων;», δήλωσε εμφατικά ο δήμαρχος της Χιροσίμα.
Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία Μιχαήλ Γκαλούζιν κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο της Χιροσίμα και διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος έχει επιλέξει τη Χιροσίμα για να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής της G7 την επόμενη χρονιά, κάλεσε τον κόσμο να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.
Προ ημερών, έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ιαπωνίας που συμμετείχε στη διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT). «Θα συνεχίσουμε (τις προσπάθειες) με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό, ακόμη και στο σημερινό σκληρό για την ασφάλεια περιβάλλον» είπε ακόμη ο Κισίντα.
Τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα ακολούθησε η ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945, με απολογισμό περισσότερους από 75.000 νεκρούς. Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε ύστερα από έξι ημέρες, γεγονός που οδήγησε στη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.