Κοσμος

Νέο «καμπανάκι» από τον ΙΑΕΑ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Είναι ο μεγαλύτερος του είδους στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ζητάει πρόσβαση στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ουκρανία - Πυρηνικός Σταθμός © ΕPA Pool

Ουκρανία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ζητάει πρόσβαση στον  πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζήτησε πρόσβαση σε έναν ουκρανικό πυρηνικό σταθμό που ελέγχεται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις για να προσδιορίσει αν αποτελεί πηγή κινδύνου.

 Η επαφή με το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στη Ζαπορίζια και λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς, είναι «εύθραυστη» και οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν κάθε μέρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

«Δεν μπορούμε να έχουμε προβληματική επικονωνία με το σταθμό σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια. Γνωρίζουμε για ισχυρισμούς ότι πυρομαχικά έχουν αποθηκευτεί στο σταθμό, ότι γίνονται επιθέσεις στο σταθμό παραγωγής ενέργειας», δήλωσε στη συνέντευξή του.

«Ειλικρινά, αν δεν έχω πρόσβαση, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αυτό. Υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις αφηγήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς. Λαμβάνω πληροφορίες, το αναφέρω και στις αναφορές μου για την κατάσταση, αλλά δεν έχω τρόπο να προσδιορίσω αν αναταποκρίνονται στα γεγονότα», πρόσθεσε. 

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις ενέργειες της Ρωσίας γύρω από το σταθμό «το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τον χρησιμοποιεί σαν μια «πυρηνική ασπίδα» στις επιθέσεις της εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αμφότερων των πλευρών από τα πεδία της μάχης.

 Ο Γκρόσι δήλωσε πως οι συνομιλίες του ΟΗΕ με τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση καλύπτουν μια προτεινόμενη συμφωνία για ζώνες ασφαλείας γύρω από πυρηνικούς σταθμούς, αλλά δεν βλέπει προθυμία για την επίτευξη συμφωνίας στο στάδιο αυτό.

Η πρόσβαση στο σταθμό είναι δύσκολη και το ταξίδι προς αυτόν μέσω κατεχόμενων εδαφών θα απαιτούσε ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Γκρόσι. Συνομιλίες διεξάγονται με την ουκρανική κυβέρνηση για να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη. Η IAEA αναφέρει κατά διαστήματα ότι χάνει τη σύνδεση με τα συστήματα παρακολούθησης του πυρηνικού υλικού στο σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια: Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια (Zaporizhzhia) κατασκευάστηκε μεταξύ  1984 και 1995 και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο. 

 Διαθέτει έξι αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και συνολική ισχύ 5.700 MW, ενέργεια αρκετή για να καλύψει περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια.

Υπό κανονικές συνθήκες παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν τη μισή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο Enerhodar. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα (νοτιοανατολικά) του Κιέβου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ