Κοσμος

Πέντε νέοι βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία (βίντεο)

Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώσοι στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας
Ρώσοι στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας © EPA/POOL

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας δέχτηκε τα πυρά πυροβολικού, καθώς συνεχίζεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Οι νέοι βομβαρδισμοί στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Νέοι βομβαρδισμοί πυροβολικού στόχευσαν σήμερα την περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος των δυνάμεων κατοχής, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου για τους βομβαρδισμούς.

«Οι μαχητές του (Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια» δήλωσε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της κατοχικής διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι σε αυτήν την περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι το συγκρότημα όπου στεγάζεται ο πυρηνικός σταθμός βομβαρδίστηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

Βομβάρδισαν αποθήκη με ραδιενεργά υλικά στη Ζαπορίζια

Η Energoatom είπε ότι βομβαρδίστηκε πέντε φορές η περιοχή του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου αποθηκεύονται ραδιενεργά υλικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έκρουσε πρόσφατα νέο «καμπανάκι» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ζητώντας άμεση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό τον ρωσικό έλεγχο. Το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον πρώτο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το προσωπικό που εργάζεται στις εγκαταστάσεις είναι Ουκρανοί, ωστόσο η επικοινωνία τους με την ΙΑΕΑ δεν είναι καθημερινή.

«Πόλεμος» αντεγκλήσεων Κιέβου - Μόσχας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια | 6/8/22 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ