Κοσμος

Νέος ρωσικός βομβαρδισμός στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Ένας τραυματίας

Παγκόσμια ανησυχία για πυρηνικό ατύχημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια © EPA/ SERGEI SUPINSKY

Ένας εργάτης τραυματίστηκε σε νέο ρωσικό βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Οι προειδοποιήσεις και ο φόβος για πυρηνικό ατύχημα.

Τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βομβάρδισαν ξανά το βράδυ του Σαββάτου οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, εντείνοντας την ανησυχία για ένα νέο πυρηνικό δυστύχημα και παρά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για ενδεχόμενο «πυρηνικής καταστροφής».

Από τους βομβαρδισμούς ένας εργαζόμενος στον σταθμό τραυματίστηκε, σύμφωνα πάντα με την ουκρανική εταιρεία. Η τοποθεσία επλήγη από επιθέσεις με ρουκέτες, ανέφερε η Energoatom στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο πρώτο στάδιο του πολέμου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.

Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη το Σάββατο ότι εμπλέκονται σε «πυρηνική τρομοκρατία».

Η Energoatom επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για τις ζημίες στον σταθμό, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε μόνο κατά τύχη.

Russia rockets damaged part of Zaporizhzhia nuclear plant says Ukraine – BBC News

Ο Ζελένσκι ζητά σκληρότερη διεθνή απάντηση μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε μια σκληρότερη διεθνή απάντηση μετά από αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ρωσική «πυρηνική τρομοκρατία».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι ζήτησε επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ