Κοσμος

Ο «πόλεμος του ουίσκι» φτάνει στο τέλος του - Τα «βρήκαν» Δανία και Καναδάς

Η ιστορία της διαμάχης των δύο χωρών για το νησί Χανς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το νησί Χανς
Το νησί Χανς © Wikipedia

Η Δανία και ο Καναδάς τερματίζουν τη διαμάχη δεκαετιών για το νησί Χανς – Το χρονικό του «πολέμου του ουίσκι».

Δανία και Καναδάς φαίνεται πως αφήνουν πίσω τους μια διαμάχη δεκαετιών, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία για το μέλλον του νησιού Χανς.

Ο «πόλεμος του ουίσκι», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, επιλύθηκε τελικά με την επίσημη κατάτμηση του νησιού. Σημειώνεται ότι το νησί Χανς είναι ένας μικρός, ακατοίκητος και άγονος βράχος με έκταση 1,3 τ.χλμ. και βρίσκεται στο κέντρο του καναλιού Κένεντι που χωρίζει την Γροιλανδία (Δανία) με τα νησιά Έλσμιρ (Καναδάς).

Το νησί Χανς
Το νησί Χανς © BBC

Η διαμάχη για το νησί Χανς και τα μπουκάλια αλκοόλ

Εδώ και χρόνια Καναδάς και Δανία διαφωνούν για το ποιος είναι ο κυρίαρχος αυτής της νησίδας.  Αν και δεν έχει στρατηγική σημασία, ούτε διαθέτει ιδιαίτερους φυσικούς πόρους, αποτελεί εδώ και δεκαετίες πεδίο διαμάχης για τις δύο χώρες. Έτσι Καναδοί και Δανοί εναλλάσσουν τη σημαία τους στο νησί από τη δεκαετία του 1980.

Ειδικότερα το 1984 Καναδοί στρατιώτες ύψωσαν τη σημαία με το φύλλο σφενδάμνου και τοποθέτησαν και ένα μπουκάλι καναδέζικο ουίσκι.  Λίγες ημέρες αργότερα, ο τότε αρμόδιος για τα θέματα της Γροιλανδίας Δανός υπουργός επισκέφθηκε τη βραχονησίδα Χανς τοποθέτησε την εθνική σημαία της Δανίας και άφησε μάλιστα ένα μήνυμα που έλεγε «καλωσορίσατε στο δανέζικο νησί», μαζί με ένα μπουκάλι σναπς.

Δανοί στρατιώτες στο νησί Χανς
Δανοί στρατιώτες στο νησί Χανς © EPA/ROYAL DANISH NAVY/HANDOUT

Από τότε, η σημαία αλλάζει περιοδικά, πότε της Δανίας και πότε του Καναδά, ενώ αντίστοιχα αλλάζει και το αλκοολούχο ρόφημα σε σναπς και ουίσκι αντίστοιχα.

Κατά καιρούς εμπειρογνώμονες στα θέματα της Αρκτικής από τον Καναδά και τη Δανία έχουν προτείνει να ελέγχεται το νησί Χανς σε συγκυριαρχία, μια πρόταση που έχει αποδειχθεί ότι επιλύει παρόμοιες συγκρούσεις στο παρελθόν. To 2018 οι δύο χώρες συγκρότησαν μια κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να τερματιστεί η διαμάχη.

Η συμφωνία για την κατάτμηση του νησιού θα τεθεί σε ισχύ όταν τα κοινοβούλια των δύο χωρών την εγκρίνουν. Με τη συμφωνία αυτή Δανία και Καναδάς θα έχουν δημιουργήσει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στον κόσμο (3.882 χλμ.).

Hans Island seen from the air - Martin Breum

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ