Κοσμος

Πώς η Αυστραλία με 555 εκατ. ευρώ «ηρέμησε» τη Γαλλία μετά το ναυάγιο AUKUS

Τι έκανε ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικό υποβρύχιο σε ναυτική άσκηση
Γαλλικό υποβρύχιο σε ναυτική άσκηση © EPA/ALESSANDRO ABBONIZIO

Αυστραλία και Γαλλία κατέληξαν σε διακανονισμό μετά την ακύρωση της συμφωνίας AUKUS για τα γαλλικά υποβρύχια. Στα 555 εκατ. ευρώ το deal.

Η νέα κυβέρνηση στην Αυστραλία κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 555 εκατ. ευρώ με τη Γαλλία μετά την επίμαχη απόφαση να ακυρώσει τη συμφωνία AUKUS για τα γαλλικά υποβρύχια. Η Καμπέρα ελπίζει πως με αυτόν τον διακανονισμό θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις μετά τους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν.

Η Αυστραλία ακύρωσε πέρυσι μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποβρύχια με τη γαλλική εταιρεία Naval Group και αντ’ αυτού επέλεξε μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η κίνηση αυτή εξόργισε το Παρίσι και προκάλεσε πρωτοφανή διπλωματική κρίση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με την Naval Group.

Η περυσινή ακύρωση της παραγγελίας από την Καμπέρα για ένα νέο στόλο συμβατικών υποβρυχίων με την Naval Group –που αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016 και υπολογίζεται ότι κοστίζει πολύ περισσότερα σήμερα– έγινε αφού η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το τριμερές σύμφωνο αφορούσε στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι ο διακανονισμός θα επιστρέψει στην Αυστραλία να προχωρήσει πιο πέρα στη σχέση της με τη Γαλλία.

«Δεδομένης της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και διεθνώς, είναι σημαντικό η Αυστραλία κι η Γαλλία να ενωθούν και πάλι για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αρχές και συμφέροντα», ανέφερε ο Αλμπανέζι σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι εταίροι τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Σεβόμαστε βαθιά τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργή παρουσία της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», ανέφερε ο Αλμπανέζι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ