- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Οι κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας «δεν επαρκούν»
«Δεν επαρκούν και ο ρυθμός εφαρμογής τους μέχρι στιγμής είναι πολύ αργός»
Ουκρανία: Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος λέει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας «δεν επαρκούν».
Οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες απαγορεύουν τις περισσότερες εισαγωγές του πετρελαίου της, «δεν επαρκούν» και ο ρυθμός εφαρμογής τους μέχρι στιγμής είναι πολύ αργός, σημείωσε σήμερα σε ομιλία του στη Μαδρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.
«Αν ρωτάτε εμένα, θα έλεγα υπερβολικά αργές στην εφαρμογή, υπερβολικά καθυστερημένες και σίγουρα όχι αρκετές», είπε ο Ίχορ Ζόβκα, ο υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου.
«Σαφώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Εάν ήμασταν ικανοποιημένοι, θα είχαμε ξεκινήσει την απελευθέρωση της Μαριούπολης άμεσα και θα είχαμε εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς. Πιστεύουμε στις υποσχέσεις», είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του.
Στο πλαίσιο των αυστηρότερων αντιποίνων εις βάρος της Μόσχας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους προβλέπει την άμεση απαγόρευση των δύο τρίτων και πλέων των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία και του 90% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Όπως είπε ο Ζόβκα, η Ουκρανία δεν είναι ικανοποιημένη και με τον ρυθμό της αποστολής όπλων από την Δύση.
Ουκρανία: Ο Λαβρόφ στην Αγκυρα για τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 8 Ιουνίου την Τουρκία, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Ο Λαβρόφ θα έρθει στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών. Είναι το σημαντικότερο ζήτημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιδιώκει «την δημιουργία κέντρου εποπτείας των διαδρόμων στην Κωνσταντινούπολη», μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η παρακολούθηση των διαδρόμων, ούτε τον ακριβή ρόλο της Τουρκίας.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο Anadolu ότι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει προτείνει την δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού των θαλασσίων διαδρόμων και ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Μόσχα ζητεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς θα πλήξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν θέλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Οδησσού.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργασθεί με την Τουρκία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένων των σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διέλευση των εμπορευμάτων, σε συντονισμό με τους τούρκους εταίρους. Αυτό αφορά επίσης την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ήδη ανακαλυφθεί δύο άλλες σήραγγες
O πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δεσμευτεί να συναντηθεί με τα θύματα του Αμερικανού παιδόφιλου
H σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η νέα πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Περισσότεροι από 9 ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν
Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκε στις πλατφόρμες της εταιρίας
Τα δύο μηνύματα στο Χ και η αντίδραση του δικηγόρου των διαβόητων αδελφών
Συναγερμός στο Κόβεντ Γκάρντεν
Οι αποκαλύψεις του BBC φέρνουν ανατροπές στην καριέρα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού
Τέλος στο αντάρτικο κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι από το 1984
Μέτρα κατά της καταναγκαστικής εργασίας παίρνει η Ουάσινγκτον
Η Ιταλία συνεχίζει να πλήττεται από το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.