- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Η Milliyet φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα 51η πολιτεία των ΗΠΑ
Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.
Για «προκλητική ομιλία» και «σκανδαλώδεις ισχυρισμούς» γίνεται λόγος στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και την ιστορική του τοποθέτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο.
«Η Τουρκία σημάδεψε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Ηurriyet. «Ο Μητσοτάκης παραπονέθηκε στον Μπάιντεν δείχνοντας τον χάρτη της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας έμμεσα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εγκρίνει το αίτημα της Άγκυρας για F-16. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία δείχνοντας τον χάρτη «Γαλάζια Πατρίδα» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον φιλοξένησε φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία στον Λευκό Οίκο. Επίσης φιλοδοξεί να αγοράσει 20-24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εκπλήρωσε κάθε επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών βάσεων. Χειροκρότησε μάλιστα τον Μητσοτάκη, ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι «κανείς δεν θα δεχτεί μια λύση που θα βασίζεται σε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο».
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στόχευσε την Τουρκία. Έδειξε τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας”».
Το ρεπορτάζ της Soczu αναφέρεται στην ανοιχτή συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», καθώς και ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί». Παράλληλα, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δήλωσε ότι έστειλε μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο πως «Δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις και αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας», πρόσθεσε δε ότι «Μπορούμε να θέσουμε ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να αποφύγουμε τα βήματα που προκαλούν εκατέρωθεν».
Το δημοσίευμα της Cumhuriyet παραθέτει αποσπάσματα δηλώσεων των κ.κ. Μητσοτάκη και Biden, με έμφαση στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού περί παροχής στήριξης από τις ΗΠΑ για το Κυπριακό, περί βούλησης της Ελλάδας για ένταξη του μαχητικού αεροσκάφους F-35 στις ελληνική Π/Α και περί της σημασίας της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο σημαντική από ποτέ»,
Sabah: «Η Ελλάδα επιδιώκει ξανά προκλήσεις! Στη συνάντηση Biden-Μητσοτάκη έδειξαν τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” και έβαλαν στο στόχαστρο την Τουρκία». Το άρθρο, που έχει τη μορφή φωτορεπορτάζ, με λεζάντες: – Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ηγέτης των ΗΠΑ Μπάιντεν συναντήθηκαν εχθές στον Λευκό Οίκο. Στη συνάντηση, όπου τονίστηκε η φιλία και η συνεργασία, αναφέρθηκε ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξήγησε πώς πήγε να τον εκβιάσει ο Επστάιν
Είναι νεκρή η 84χρονη Νάνσι;
Πολίτες αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και κανάλια αψηφώντας τους κινδύνους
Το τρομακτικό βίντεο που καταγράφεται η σύγκρουση
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.