- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tζιχαντιστές στο Μάλι κρατούν όμηρο Ρώσο μισθοφόρο της Wagner
Η εν λόγω οργάνωση διοικείται από «κολλητό» του Πούτιν
Η κυριότερη συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στο Σαχέλ κρατά έναν Ρώσο, υπάλληλο κατ’ αυτήν του ρωσικού ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ.
Η Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανακοίνωσε τη σύλληψη Ρώσου που συμμετέχει σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών στο Μαλί.
Το Μπαμακό, όπου κυβερνούν οι στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2020, κάλεσε αυτούς που παρουσιάζει ως «εκπαιδευτές» από τη Ρωσία για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της. Παρίσι και Ουάσινγκτον καταγγέλλουν συνεχώς την παρουσία «μισθοφόρων» της εταιρείας Βάγκνερ στη χώρα του Σαχέλ, κατηγορία που η στρατιωτική χούντα διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η ΟΥΙΜ ανέφερε ότι «συνέλαβε στρατιώτη των ρωσικών δυνάμεων Βάγκνερ στην περιοχή Σεγκού», στο κεντρικό τμήμα του Μαλί, «την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου».
«Αυτές οι δολοφονικές δυνάμεις συμμετείχαν μαζί με τον στρατό του Μαλί σε επιχείρηση αλεξιπτωτιστών σε αγορά της πόλης Μουρά, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλούς μουτζαχεντίν προτού περικυκλώσουν αυτή την κοινότητα για πέντε ημέρες και σκοτώσουν εκατοντάδες αθώους πολίτες», κατά την ανακοίνωση της ΟΥΙΜ.
Η Μουρά υπήρξε θέατρο στα τέλη Μαρτίου αμφιλεγόμενης επιχείρησης του στρατού του Μαλί. Σύμφωνα με τις αρχές στο Μπαμακό, οι δυνάμεις του «εξουδετέρωσαν» 203 τζιχαντιστές. Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις ότι εκτέλεσαν κάπου 300 αμάχους με συνοπτικές διαδικασίες βοηθούμενοι από ξένους μαχητές.
Έκτοτε, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, η MINUSMA, ζητεί μάταια από το Μπαμακό να της επιτρέψει να στείλει μέλη της επιτόπου για να διενεργήσουν έρευνα ώστε να χυθεί φως στα γεγονότα.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, Ρώσος ο οποίος επιχειρούσε μαζί με μονάδα του στρατού του Μαλί σκοτώθηκε τη 19η Απριλίου στο κεντρικό Μαλί. Επρόκειτο για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Ρώσου στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα της Αφρικής αφού κατέλαβε την εξουσία η χούντα το 2020.
Χθες Δευτέρα, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν εξαιτίας της πυροδότησης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού καθώς διερχόταν από το σημείο όπου ήταν τοποθετημένος το όχημα τους στην περιοχή Μπαντιαγκαρά-Μπανκάς (κεντρικά), ανέφερε το γενικό επιτελείο μέσω Twitter.
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φακί Μαχαμάτ, καταδίκασε «σθεναρά» με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τις επιθέσεις της Κυριακής εναντίον στρατοπέδων.
Προχθές Κυριακή το επιτελείο ανακοίνωσε τους θανάτους έξι στρατιωτικών σε τρεις χωριστές, ταυτόχρονες, «περίπλοκες» επιθέσεις που ξεκίνησαν με «οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά», εναντίον τριών στρατοπέδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Την ευθύνη ανέλαβε ομάδα μαχητών που συνδέεται με την ΟΥΙΜ.
Το Μαλί έχει βυθιστεί από το 2012 σε ολοένα πιο βαθιά κρίση ασφαλείας, που η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων δεν επέτρεψε να επιλυθεί. Τη δράση των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε από τον βορρά προς το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, περιέπλεξε η εμφάνιση παραστρατιωτικών οργανώσεων φυλών και συμμοριών κακοποιών. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους. Το κεντρικό τμήμα του Μαλί έχει μετατραπεί το τρέχον διάστημα σε εστία της κρίσης στο Σαχέλ.
Η στρατιωτική χούντα πλησίασε τη Μόσχα ενώ ταυτόχρονα απομακρυνόταν από το Παρίσι, που ενεπλάκη στρατιωτικά στη χώρα –πρώην γαλλική αποικία– εναντίον των τζιχαντιστών το 2013.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.