Κοσμος

Γαλλικές Εκλογές: Κομμουνιστές, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί ζητούν στοπ στην ακροδεξιά

Μαζί τους οι οικολόγοι και ο Μελανσόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο της G7
Εμανουέλ Μακρόν © EPA / STEPHANIE LECOCQ

Γαλλικές Εκλογές: Με δηλώσεις τους οι υποψήφιοι των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών και των κεντροδεξιών ζητούν να μπει στοπ στην ακροδεξιά.

Στον δεύτερο γύρο για τις Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία περνούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρί Λεπέν, με τους υποψηφίους των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών, των κεντροδεξιών και των οικολόγων να ζητούν να μπει στοπ στην ακροδεξιά

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του απογοητευτικού αποτελέσματος», δήλωσε η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνει λίγο παραπάνω από το 5%. Η Πεκρές δήλωσε ανήσυχη για την άκρα δεξιά που «ανεβαίνει στη χώρα μας» κατηγορώντας παράλληλα τον Εμανουέλ Μακρόν. Αντιτάχθηκε στη στήριξη της ακροδεξιάς και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Μακρόν στον β' γύρο.

«Σας καλώ με σοβαρότητα να καταψηφίσετε την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν», είπε η Αν Ινταλγκό, η πρώτη που μίλησε μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Φαίνεται να συγκεντρώνει σχεδόν το 2%.

French presidential election: Centre left candidate Hidalgo endorses Macron • FRANCE 24 English

Ο υποψήφιος των Πρασίνων, Yannick Jadot, είπε ους υποστηρικτές του: «Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο για εσάς να ψηφίσετε υπέρ του Emmanuel Macron, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την ακροδεξιά να κυβερνήσει τη χώρα μας». Το κόμμα των Πράσινων φαίνεται ότι καταλαμβάνει μόλις το 4,3%. 

Ο Ζαν Λυκ Μελάνσον, ο οποίος έρχεται σύμφωνα με τα exit polls τρίτος στις γαλλικές εκλογές, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην «δώσουν ούτε μια ψήφο στην Λεπέν» χωρίς να υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Γάλλος συντηρητικός, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. «Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Γαλλικές Εκλογές: Υπέρ της Μαρίν Λεπέν ο Ζεμούρ - Την υποστηρίζει τον δεύτερο γύρο

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρώην αρθρογράφος του CNews, Ζεμούρ, ανακοίνωσε ότι κάλεσε «τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν» παρά τις «διαφωνίες» που είχε μαζί της κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Zemmour επιβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη Γαλλία και τις ιδέες μας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε σύντομα. Το γεγονός ότι ήσασταν 2 εκατομμύρια για να στηρίξετε έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από το τίποτα, που δεν ήταν πολιτικός, δείχνει ότι το μήνυμά μου εισακούστηκε», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο «λάθη». Ο Ζεμούρ συγκέντρωσε το 7% των ψήφων. 

«Δεν κατάφερα να πείσω αρκετούς συμπατριώτες. Έκανα λάθη, τα δέχομαι όλα. Φέρω την πλήρη ευθύνη », είπε Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ιδέες μας αξίζουν πολύ περισσότερο από το σκορ μας σήμερα».

Ο υποψήφιος του Debout la France!, Nicolas Dupont-Aignan, «καλεί τους Γάλλους να κάνουν τα πάντα για να μπλοκάρουν τον Μακρόν» σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα λεπτά στο Twitter – ο βουλευτής από την Εσόν συγκέντρωσε το 2,1% των ψήφων. Το 2017, το κόμμα του και η Εθνική Συσπείρωση είχαν επισφραγίσει μια συμφωνία μεταξύ δύο γύρων.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ