Κοσμος

ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί με χημικά όπλα στην Ουκρανία

Φόβοι και από τη Βρετανία για χρήση βιολογικών όπλων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chemical-war-ukraine.jpg

Στην Ουκρανία η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα κατά στόχων, υποστηρίζουν ΗΠΑ και Βρετανία.

Χημικά όπλα στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουάσιγκτον λειτουργεί εργαστήρια βιοπολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς «παράλογους». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα.

Η αμερικανική απάντηση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ρωσία επανέλαβε τις κατηγορίες της ότι υπάρχει συνεργασία Ουάσινγκτον - Κιέβου για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Ντονμπάς (περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ).

Με αναρτήσεις της στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς «παράλογους» και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα είναι η χώρα με «μακρά και καλά τεκμηριωμένη ιστορία χρήσης χημικών όπλων». Έδωσε, μάλιστα, και τα ακόλουθα παραδείγματα:

  • «Απόπειρες δολοφονίας και δηλητηρίασης πολιτικών αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι».
  • «Στήριξη στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία, το οποίο έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα»
  • «Η Ρωσία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Η Τζεν Ψάκι προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που «η Ρωσία έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς, θα πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για ενδεχόμενη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ή για επιχείρηση παραπληροφόρησης».

Χημικά όπλα στην Ουκρανία: Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας και η απάντηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο κατήγγειλαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί εργαστηρίων για βιολογικά και χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εφευρίσκει ψευδή προσχήματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, και δεν αναπτύσσει ούτε κατέχει τέτοια όπλα πουθενά».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες «παράλογες», «γελοίες» και «κακοήθεις». «Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι κλασική ρωσική προπαγάνδα» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Φόβοι Μπόρις Τζόνσον για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε σημερινές του δηλώσεις, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα αποτελούν μέρος του σχεδίου τους» είπε o Τζόνσον σε συνέντευξη στο Sky News. Και πρόσθεσε: «Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ