Κοσμος

Μπάιντεν: «Αν κάναμε πόλεμο με Ρωσία, θα ήταν Τρίτος Παγκόσμιος»

Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ
Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ © EPA

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι απευθείας πόλεμος των ΗΠΑ με τη Ρωσία θα ήταν «τρίτος παγκόσμιος». Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέες κυρώσεις.

Παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπούσε, όπως ξεκαθάρισε ο Τζο Μπάιντεν, στην περίπτωση που υπήρχε μια «άμεση αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία» στην Ουκρανία.

Σε νέα του δήλωση από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Παράλληλα ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

» Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του "μάλλον ευνοούμενου κράτους", το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Επικοινωνία Μπάιντεν με Ζελένσκι για την Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν έγινε λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες ότι το μεγάλο ρωσικό στρατιωτικό κομβόι, που βρισκόταν ακινητοποιημένο για ημέρες κοντά στο Κίεβο, μετακινήθηκε και «διασπάστηκε», προκειμένου να αναπτυχθεί περιμετρικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Russian troops & 40-mile death convoy ‘move into attack positions’ near Kyiv

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πόσο πιθανό είναι η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία σε μια παραπλανητική επίθεση για να δώσει μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει μια ευρύτερη χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα με χιλιάδες νεκρούς, περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολιορκημένες πόλεις κάτω από σφοδρούς βομβαρδισμούς. Το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία βομβάρδισε για πρώτη φορά τις πόλεις Ντνίπρο και Λούτσκ.

Three air strikes killed at least one person near a kindergarten in Dnipro, Ukraine

«Πιστεύουμε ότι χημικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια παραπλανητική επίθεση για να δοθεί μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε σήμερα ένας από τους αξιωματούχους. Και πρόσθεσε: «Το πλαίσιο στο οποίο το εξετάσαμε είναι από μια οπτική παραπλανητικής επίθεσης. Σαφώς, ενώ οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ικανότητα χρήσης χημικών όπλων, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε αυτό το σημείο σε μια μεγάλη κλιμάκωση της τρέχουσας εμπόλεμης σύρραξης».

Κόντρα ΗΠΑ με Ρωσία για τα χημικά όπλα στην Ουκρανία - Οι φόβοι Μπόρις Τζόνσον

Τα σχόλια έγιναν αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν αυτήν την εβδομάδα τις νέες ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον λειτουργεί εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «γελοίους» και είπαν ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για τη χρήση ενός χημικού ή βιολογικού όπλου.

Εν τω μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους» είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News. Και πρόσθεσε: «Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

Νεκρός και τρίτος Ρώσος υποστράτηγος στην Ουκρανία

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι ένας τρίτος Ρώσος υποστρατηγός σκοτώθηκε σε μάχες στην Ουκρανία. Πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 Ρώσοι υποστράτηγοι στην Ουκρανία, εκτίμησαν.

«Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ρωσικά στρατεύματα δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις μόνα τους και δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης ή όταν φοβούνται να προχωρήσουν μπροστά, οπότε περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί έρχονται μπροστά για να ηγηθούν στο μέτωπο» εξήγησαν.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί από υλικοτεχνικά προβλήματα, χαμηλό ηθικό και ουκρανική αντίστασηΣυνολικά 5.000 - 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Το Κίεβο τονίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Ρώσους στρατιώτες. Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει περίπου 500 απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται η στιγμή που αντιαρματικά του ουκρανικού στρατού διαλύουν ρωσικά τανκς σε πόλη κοντά στο Κίεβο.

Aerial video shows Ukraine destroy Russian tanks outside Kyiv

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ