Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια το ελληνικό κονβόι

Επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης θα τεθεί ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαριούπολη
Μαριούπολη © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια η ελληνική οχηματοπομπή - Επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος.

Ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια το ελληνικό κονβόι στα πλαίσια της επιχείρησης εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το κονβόι διανυκτέρευσε στην περιοχή και θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Να σημειωθεί πως κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης τέθηκε διπλωμάτης και συγκεκριμένα ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κωστελλένος μετά το πέρας της αποστολής θα επιστρέψει στη Μαριούπολη, όπου παραμένει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

Να θυμίσουμε πως στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης κατοικούν περίπου 120.000 μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και μέχρι χθες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Ουκρανία: Πυρά δέχθηκε το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη

 

Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν. Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Την ίδια ώρα και ο απεσταλμένος του OPEN Σωτήρης Δανέζης περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Νωρίτερα πληροφορίες ουκρανικών πηγών ανέφεραν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από ουκρανικά κανάλια telegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

«Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας», σημείωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ