Κοσμος

H έκτακτη σύσκεψη Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνθημα αλληλεγγύης για την Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Κοινούλιο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο © European Parliament

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Παρέμβαση από τον πρόεδρο Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Συνεδρίασε εκτάκτως η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα εκδοθεί ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου (η οποία αποτελείται από την πρόεδρο Roberta Metsola και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου) αποφάσισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε δήλωσή τους, καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και χαρακτήρισαν την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη.

Δείτε την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Watch live: European Parliament debates responses to Russia’s invasion of Ukraine | DW News

 

Με πρωτοβουλία της προέδρου Metsola, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ευρωβουλευτών, υπαλλήλων του ΕΚ και Ουκρανών προσκεκλημένων στην Esplanade Solidarność 1980, στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), με σκοπό την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και τον λαό της.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η δραματική ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της» τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας». Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο © European Parliament

«Έχουμε αποδείξει τη δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι». Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελευθερία». Παράλληλα, είπε ότι «δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΕΚ χειροκρότησαν παρατεταμένα τόσο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και εκπροσώπους της χώρας που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, ενώ ακόμη και ο διερμηνέας που μετέφραζε στα Αγγλικά τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν εμφανώς φορτισμένος.

 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Σαρλ Μισέλ: Η ρωσική εισβολή είναι γεωπολιτική τρομοκρατία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της Δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Πριν από πέντε ημέρες ο Πούτιν ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο χωρίς καμία πρόκληση, που βασίστηκε σε φρικτά ψέματα», δήλωσε ο Μισέλ. «Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία και να προστατέψει την ειρήνη και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ © European Parliament

Σχετικά με το «νόμιμο» αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην αλληλεγγύη που εμπράκτως εκφράζει η ΕΕ προς την Ουκρανία, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτικά μέσα που θα δοθούν από τα κράτη-μέλη.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σύγκρουση κράτους δικαίου και κράτους των όπλων

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και ενός κόσμου ξεδιάντροπης επιθετικότητας» τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη».

Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «άντρες, γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν επειδή ένας ξένος ηγέτης αποφάσισε ότι η χώρα τους, η Ουκρανία, δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μια Ένωση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία. Οι λαοί της Ευρώπης διαδηλώνουν μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ένωσή μας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χειροκροτά όρθια τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Πολλοί από αυτούς έχουν ανοίξει τα σπίτια τους στους Ουκρανούς που φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν». Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Η Ευρώπη θα είναι εκεί για αυτούς, όχι μόνο αυτές τις πρώτες μέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Γι' αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να τους παρέχει μια ασφαλή κατάσταση και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία» επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ταχύτητα με την οποία η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις «ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της και τη διεφθαρμένη ελίτ της».

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους

Την ανάγκη να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητά της ΕΕ για να αντιμετωπίζει πολέμους, υπογράμμισε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ © © European Parliament

«Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους», δήλωσε ο Μπορέλ. «Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου, μία χώρα που μάλιστα είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλει σε μια άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ