Κοσμος

Ουκρανία: Έκτακτη σύσκεψη Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συνεδριάζει για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο © EPA / JULIEN WARNAND

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ρωσική εισβολή.

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά σε λίγη ώρα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μετά τη συζήτηση αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος. 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί από τις 13:30 έως τις 15:30 (ώρα Ελλάδας). Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί για τις 17:45 (ώρα Ελλάδας). 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει με τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ζοζέπ Μπορέλ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου (η οποία αποτελείται από την πρόεδρο Roberta Metsola και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου) αποφάσισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε δήλωσή τους, καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και χαρακτήρισαν την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη.

Δείτε live την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 

Ουκρανία- Διάσκεψη προέδρων: Η εισβολή της Ρωσίας απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, συγκάλεσε σύσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων για να συζητηθεί η αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen.

Η Διάσκεψη των Προέδρων καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και σε ανακοίνωση σημείωσε: «Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εισβολή είναι αδικαιολόγητη και παράνομη και αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης και της περιοχής, καθώς και για τη διεθνή έννομη τάξη. Η επίθεση αυτή στοχεύει στο δημοκρατικό μοντέλο των κοινωνιών μας και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.

» Παραμένουμε σταθερά ενωμένοι, αποφασισμένοι και έτοιμοι να απαντήσουμε στην απρόκλητη ρωσική επίθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ μιας άνευ προηγουμένου ευρωπαϊκής και διεθνούς αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων νέων και αυστηρών κυρώσεων που θα διασφαλίσουν ότι το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει. Η Διάσκεψη των Προέδρων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή της προς την Ουκρανία και τον λαό της». 

 

Ουκρανία: Υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ η Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε εχθές (28/2) υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ρεπόρτερ του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε πίεση για να ληφθεί απόφαση για το ζήτημα. «Είναι κρίσιμη ώρα να κλείσει η μακρά συζήτηση μια για πάντα και να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter. «Συζητήσαμε με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ) για την περαιτέρω αποτελεσματική βοήθεια και για τον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών για να έχουν ελεύθερο μέλλον», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ