Κοσμος

Ουκρανία - ΟΗΕ: Πιθανόν να εγκαταλείψουν τη χώρα 5 εκατ. πολίτες

Καύσιμα, χρήματα και φάρμακα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Μέχρι και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Ουκρανοί στα τρένα στην Οδησσό © EPA/Darek Delmanowicz

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Μέχρι και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, γεγονός που κινδυνεύει να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ακόμη προσπαθούμε να δούμε ποιες πολιτικές υποδομές έχουν πληγεί και σε ποιο μέρος της Ουκρανίας», είπε από την πλευρά του κατά την ίδια ενημέρωση ο Αφσχάν Καν, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της UNICEF.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβινά Σαμντασανί ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 25 νεκρούς αμάχους και 102 τραυματίες στην Ουκρανία «από τους βομβαρδισμούς».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτός ο απολογισμός είναι πιθανόν κατά πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.

Drumbeat Of War Reverberates On Romanian-Ukrainian Border

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Μινσκ προτείνει το Κρεμλίνο για διαπραγματεύσεις

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την άφιξη των αντιπροσωπειών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ακεραιότητά τους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όπως γνωρίζετε, σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Αρχικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν να βοηθήσει το LPR και το DPR, μεταξύ άλλων μέσω της αποστρατικοποίησης και της αποναζοποίησης της Ουκρανίας. Και αυτό, στην πραγματικότητα, είναι αναπόσπαστο συστατικό της ουδετερότητας του καθεστώτος», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το πρακτορείο. 

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και της προεδρικής διοίκησης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο σε κατάσταση πολιορκίας (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ