Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο σε κατάσταση πολιορκίας (LIVE)

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

62224-137655.jpg
Newsroom
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο σε κατάσταση πολιορκίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο σε κατάσταση πολιορκίας © EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο - Αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων

Ο πόλεμος μαίνεται για δεύτερη μέρα στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να συνεχίζει τις επιθέσεις προχωρώντας προς το Κίεβο. Σήμερα το πρωί (25/2) ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε υπόγεια και καταφύγια. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

02.30 Γκουτέρες: Να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

02.00 Σφοδρές μάχες νότια του Κιέβου

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το Κίεβο, όπου ακούγονται εκρήξεις, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στα βόρεια. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχεται πυρά από βαρύ πυροβολικό, ενώ οι κάτοικοι κρύβονται σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό

01.25 Βέτο της Ρωσίας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά την άμεση διακοπή της επίθεσης στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Έντεκα χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, τρεις απείχαν.

00.49 Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για ειρήνη

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη», ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφότου ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, επιθυμούν η συνάντηση αυτή να γίνει στην Πολωνία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Το Interfax αναφέρει ότι αύριο επρόκειτο να διεξαχθούν περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες Παρασκευή την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

00.34 Ζελένσκι: «Αυτή η νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη»

«Αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη. Πολλές πόλεις του κράτους μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα».

«Αυτή η νύχτα θα είναι δύσκολη, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να σπάσει την αντίσταση μας. Απόψε θα ξεκινήσει μία επίθεση. Αυτή τη νύχτα πρέπει να επιμείνουμε. Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή».

00.10 Ρώσοι στρατιώτες εισέρχονται στη Μελιτόπολη

Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη Μελιτόπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Πυροβολισμοί ακούγονται και στη Μαριούπολη, με την πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο να περνάει ακόμη μία δύσκολη νύχτα.

23.55 Ο Ζελένσκι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συνομιλίες εκεχειρίας με την κυβέρνηση Πούτιν ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Ζελένσκι φέρεται να έχει ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

23.36 Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαιώνει το ουκρανικό αίτημα για βοήθεια

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μόλις ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατέθεσε επίσημο αίτημα για «επείγουσα χρηματοδότηση.» Η Γκεοργκίεβα επισήμανε πως το ΔΝΤ έχει στη διάθεση του αρκετούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

23.11 Δήλωση της εκπρόσωπου του ρωσικού ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής σε ρωσικό δίκτυο πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση πλησιάζουν στη γραμμή από την οποία δε θα υπάρχει επιστροφή.

22.15 Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις στον πρόεδρο Πούτιν και τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ

Η Βρετανία αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται στον μεν Πούτιν επειδή εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, στον δε Λαβρόφ επειδή είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στη λήψη αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

22.00 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ζελένσκι-Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

21.30 Εκρήξεις ακούγονται κοντά σε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο 

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης. «Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους. «Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

21.00 Κίεβο: Αναφορές για επίθεση με πυραύλους μέσα στην πόλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ουκρανικός στρατός καθώς και πολίτες έχουν πάρει θέση για να αμυνθούν.

20.58  Κυρώσεις στον Πούτιν και τον Λαβρόφ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει στις κυρώσεις της τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης που δεν ολοκληρώθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αποφασίστηκε σήμερα από τους πρέσβεις και τους υπουργούς», είπε ο Μπορέλ «Έτσι, ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ βρίσκονται στη λίστα των ατόμων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Δούμας που ευθύνονται για αυτήν την επιθετικότητα», πρόσθεσε.

20.40 Ουκρανία: Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά. Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

20.20 Τζόνσον προς NATO: Χτυπήστε τη Ρωσία μέσω του SWIFT

Ο Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε σήμερα τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να λάβουν άμεση δράση, χρησιμοποιώντας το διατραπεζικό σύστημα SWIFT προκειμένου να πλήξουν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά από συνομιλία του με τους ηγέτες του NATO.

Ο Τζόνσον παρότρυνε τους ηγέτες να δράσουν άμεσα μέσω του SWIFT «για να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», δήλωσε το γραφείο του.

20.04 Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς και για τα επόμενά τους βήματα ως απάντηση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

19.45 Στόλτενμπεργκ: Βλέπουμε μία μαζική εισβολή στην Ουκρανία, όπως το είχαμε προβλέψει

«Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, καθώς θεωρούν ότι η Ρωσία δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πάρουμε σοβαρά» δήλωσε ο Γ.Γ της συμμαχίας.

19.23 Μήνυμα Ζελένσκι από το κέντρο του Κιέβου

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

18.54 Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας. «Θεωρούμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε μια στρατιωτική αδέσμευτη πολιτική ως σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη», είπε η Ζαχάροβα.

18.45 Όπλα στέλνει το Βέλγιο

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές ζήτησε από το Υπουργείο 'Αμυνας της χώρας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα όπλα που θα μπορούσε να στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία.

Η κ. Βιλμές προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε στην κάμερα του φλαμανδόφωνου VTM πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, επίσης στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η πεποίθησή μου. Το διερευνούμε σε βασικό επίπεδο».

Προσέθεσε: «δεν ξέρω τι όπλα ακόμα. Ζητήσαμε από το Υπουργείο 'Αμυνας να μας πει τι είναι διαθέσιμο και ελπίζουμε ότι θα λάβουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας το συντομότερο δυνατό. Με τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν γρήγορα στην Ουκρανία, ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά».

Την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου είχε αποφασίσει ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό προστασίας στην Ουκρανία αλλά όχι όπλα.

18.25 Ρωσικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι

Η Ρωσία έβαλε εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας στο Facebook. Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν εναντίιον του Namura Queen, υπό σημαία Παναμά, και του Millennial Spirit, υπό σημαία Μολδαβίας. Τα πληρώματα απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, από την ουκρανική υπηρεσία διάσωσης.

Η Ουκρανία έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

18.10 Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας, μεταδίδει το γερμανικό δίκτυο n-tv. Η απόφαση ελήφθη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελείται από 47 κράτη μέλη και ιδρύθηκε το 1949

17.55 Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται 50 χλμ από το κέντρο της πόλης, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Με ανάρτησή του στο Twitter, το Λονδίνο προσθέτει ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν μια νέα δίοδο προς την πρωτεύουσα, αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Τσέρνιχιβ, μια πόλη στα βόρεια της Ουκρανίας.

 

 

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αναφορές για «σποραδικές συγκρούσεις» μεταξύ ρωσικών στρατευμάτων και Ουκρανών στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Xάρτης

17.30 Ουκρανία: Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

17.10 Επικοινωνία Μπλίνκεν με Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προέτρεψε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε «διστακτικές ευρωπαϊκές χώρες» που αντιτίθενται στην απαγόρευση της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift.

16.50 Ουκρανικά τεθωρακισμένα μπήκαν στο Κίεβο για να προστατεύσουν την πόλη

Στρατιωτικά οχήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εισέρχονται στο Κίεβο για να αποκρούσουν την Ρωσική προέλαση στην πόλη. Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες του Κιέβου να αντιμετωπίσουν με κάθε τρόπο τους Ρώσους, ακόμα και με βόμβες μολότοφ.

 

 

16.30 Το Ουκρανικό υπ. Άμυνας ανακοίνωσε ότι από την εισβολή των Ρώσων έως τώρα έχει καταστρέψει: 80 τανκς, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 516 τεθωρακισμένα οχήματα

16.10 Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα απέκλειε τους Ρώσους πολίτες από τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων σε συγγενείς στη χώρα τους

Το δεύτερο πακέτο με σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία θα τεθούν πολύ σύντομα σε ισχύ, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση. Σε αυτήν τη φάση δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο εξήγησε ότι η προετοιμασία για τον αποκλεισμό από το σύστημα Swift απαιτεί χρόνο και υπήρχε κίνδυνος να καθυστερήσει το δεύτερο πακέτο των κυρώσεων στη Ρωσία. Για τον λόγο αυτόν έμεινε αυτό το μέτρο εκτός του δεύτερου πακέτου κυρώσεων.

15.45 Πολωνός πρωθυπουργός: Θα κλείσουμε τον εναέριο χώρο μας για τα αεροπλάνα της Ρωσίας (ανάρτηση στο Facebook)

15.30 Υπ. Άμυνας της Ουκρανίας: Πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. «Η Ρωσία δεν έχει υποστεί τόσες πολλές απώλειες σε καμία ένοπλη σύγκρουση από την ίδρυσή της», ανέφερε το υπουργείο.

15.15 Δεξαμενόπλοιο με σημαία Μολδαβίας επλήγη από πύραυλο κοντά στην Οδησσό

Ένα δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων με σημαία Μολδαβίας επλήγη σήμερα από πύραυλο κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού ενώ συνεχίζεται σε πλήρη κλίμακα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν σοβαρά δύο μέλη του πληρώματος, δήλωσε εκπρόσωπος του ναυτιλιακού οργανισμού της Μολδαβίας.

«Πληροφορηθήκαμε πριν από μόλις 10 λεπτά ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, αλλά δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά και βρίσκονται καθ' οδόν για το νοσοκομείο», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Βαντίμ Παβαλάτσι, υποδιευθυντής του ναυτιλιακού οργανισμού.

15:09 - Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Πληροφορία που έδωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria. 

14:46 - Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Περισσότεροι από 200 στρατιώτες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εξοντώθηκαν κατά τις μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου Γκοστομέλ κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

14:24 Formula 1: Ακυρώνεται το ρωσικό grand prix

Την ακύρωση του ρωσικού grand prix ανακοίνωσε η Formula 1.

14:12 - Επικοινωνία Πούτιν με Σι Τζινπίνγκ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία, αναφέρουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται ο Guardian. 

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ο Πούτιν είπε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν αγνοήσει εδώ και καιρό τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν να προωθούν τη στρατιωτική ανάπτυξη προς τα ανατολικά, αμφισβητώντας τη στρατηγική κατώτατη γραμμή της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία.

13:55 - Ερντογάν: Μεγάλη η αδράνεια της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αντίδραση του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών στην εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία δεν ήταν αποφασιστική.

13:50- O Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε διαπραγμάτευση

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτούν, λέει το Sputnik.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε σε νεότερο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

13:31 - Τσαβούσογλου-Ουκρανία: Δεν θα εμποδίσουμε ρωσικά πολεμικά πλοία

Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία, λόγω μιας ρήτρας σε μια διεθνή συνθήκη που επιτρέπει στα σκάφη να επιστρέφουν στη βάση τους, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

13:30 -Πεσκόφ: Θα προκληθούν προβλήματα από τις κυρώσεις, αλλά θα επιλυθούν

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσουν προβλήματα στη Μόσχα, αλλά αυτά θα επιλυθούν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την πιθανή λήψη τιμωρητικών μέτρων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σημείωσε ότι η Ρωσία έχει σκοπίμως μειώσει την εξάρτησή της από τις ξένες εισαγωγές για να προστατευθεί από την απειλή κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις σε αντίποινα στα δυτικά κράτη στη βάση της αμοιβαιότητας. Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο θα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τις κυρώσεις, και παρέπεμψε στον στρατό τις ερωτήσεις σχετικά με θανάτους Ουκρανών αμάχων.

13:18 - Η Ισπανία απομάκρυνε από τη χώρα την πρεσβευτή της και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε σήμερα το πρωί την πρεσβευτή της από το Κίεβο καθώς και το εναπομείναν διπλωματικό προσωπικό της, όπως και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, λόγω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Τα τελευταία μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Ισπανίας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν» την πόλη μαζί με την πρεσβευτή Σίλβια Κορτές, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνεντεύξεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3 και τον ραδιοφωνικό σταθμό Cope.

13:00 - Η ρωσική εισβολή πιθανόν να αναγκάσει πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, γεγονός που κινδυνεύει να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ακόμη προσπαθούμε να δούμε ποιες πολιτικές υποδομές έχουν πληγεί και σε ποιο μέρος της Ουκρανίας», είπε από την πλευρά του κατά την ίδια ενημέρωση ο Αφσχάν Καν, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της UNICEF.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβινά Σαμντασανί ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 25 νεκρούς αμάχους και 102 τραυματίες στην Ουκρανία «από τους βομβαρδισμούς».

12:40 - Λαβρόφ: Η Μόσχα θέλει να «απελευθερώσει τους Ουκρανούς»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να απελευθερωθούν οι Ουκρανοί από την καταπίεση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανια.

Ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

12:25 - Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Χάρκιβ κάλεσε τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια και τα υπόγεια

Ο δήμαρχος του Χάρκιβ κάλεσε τους κατοίκους να κρυφτούν στα καταφύγια και τα υπόγεια.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες στην δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας ανέφεραν ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή.

12:00 - Πυρά κοντά στη συνοικία με τα κυβερνητικά κτίρια

Πυρά ακούστηκαν κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην Ουκρανία, όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια.

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press.

11:37- Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός αγωγού παροχής νερού στην Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (...) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014. Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

11:28 - Ζελένσκι: Η Ε.Ε. να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

11:10 - Ουκρανία: Αυξημένα επίπεδα πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφονται στο Τσερνόμπιλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (25/2) η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας μετά την κατάκτηση της περιοχής από τη Ρωσία. 

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για τη φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο. Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Video appears to show military vehicles at Chernobyl

10:49 - Οι Ρώσοι κατέλαβαν το νησί Ζμίνι

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί Ζμίνι, στη Μαύρη Θάλασσα, αφού παραδόθηκαν 82 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι 13 συνοριοφύλακες που βρίσκονταν στο νησί αυτό, νότια του λιμανιού της Οδησσού, σκοτώθηκαν από τα πυρά ρωσικού πολεμικού πλοίου.

10:35 - ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Κάτοικοι των προαστίων πάρτε τα όπλα

Το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντείνονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο.

 

 

10:10 - Ζαν-Ιβ Λεντριάν: «Ο Πούτιν θέλει να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να βγάλει την Ουκρανία «από τον χάρτη των κρατών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κάνοντας την εκτίμηση ότι η «ασφάλεια» του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απειλείται πλέον από την ρωσική επίθεση.

«Ο πόλεμος είναι ολοκληρωτικός. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Η ασφάλεια του προέδρου Ζελένσκι είναι κεντρικό στοιχείο σε αυτό που συμβαίνει ...Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε, αν καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας πολεμικός αγκιτάτορας και η σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στην Μολδαβία και την Γεωργία, είπε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Ανησυχούμε για την συνέχεια», είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας την ρωσική παρεκτροπή στην ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών.

09:45 - Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, το βράδυ των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που βάζει στο στόχαστρο τον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και τον τομέα μεταφορών της χώρας.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει απαγορεύσεις στην εξαγωγή τεχνολογίας και περιορίζει την πρόσβαση της Μόσχας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. «Το πακέτο μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που εγκρίθηκε απόψε δείχνει πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ», δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται κυρώσεις «που βάζουν στο στόχαστρο το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και σημαντικές εταιρείες κρατικής ιδιοκτησίας», όπως και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σημείωσε η ίδια. Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης την πώληση αεροσκαφών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και απέκοψε την πρόσβαση της Ρωσίας σε «κρίσιμη τεχνολογία».

09:15 Το διεθνές δικαστήριο ανακοινώνει ότι μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το διεθνές δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία», αναφέρει ο Χαν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας».

Μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τις μάχες που ακολούθησαν στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, η Ουκρανία αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο έδαφός της από τον Φεβρουάριο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι έχει λόγους να πιστεύει πως εγκλήματα πολέμου κι άλλα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Η προκαταρκτική εξέταση έκλεισε, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στους δικαστές να ξεκινήσουν πλήρη έρευνα. Οι δικαστές οφείλουν να συμφωνήσουν προτού μπορέσει να ξεκινήσει έρευνα.

Τον περσινό Δεκέμβριο ο Χαν δήλωσε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο της έρευνας. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί στην έρευνα αυτή του διεθνούς δικαστηρίου.

Ωστόσο, το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας ασχέτως εθνικότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών.

09:00 - Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

 

 

08:53 - Εκτιμήσεις για επίθεση στο Κίεβο με τεθωρακισμένα

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ, εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας. Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

 

 

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία, προκαλώντας πυρκαγιά, όπως έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

 

 

Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φρικιαστικά πλήγματα στο Κίεβο»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Russia Invades Ukraine: A Closer Look At What's Happening

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε, το βράδυ της Πέμπτης, διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας [...] διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμα του προς το λαό, ανέφερε ότι κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενώ δήλωσε απογοητευμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μακρόν: Διπρόσωπος ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε σήμερα (25/2) ότι θα ήταν χρήσιμο να «παραμείνει ανοικτός ο δρόμος» του διαλόγου με τη Μόσχα προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη «διπροσωπία» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είχε χθες Πέμπτη «ειλικρινή, άμεση και ταχεία» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να απαιτήσει «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο» και τον κάλεσε «να συζητήσει» με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για του μεταφέρει «το αίτημα» του Ουκρανού ομολόγου του για αυτό.

«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (...) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα, ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου. Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.

Russia-Ukraine I French President Emmanuel Macron adds his voice in condemning the invasion

«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν» που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία., καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπλίνκεν: Η Ρωσία σκοπό έχει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι σκοπός του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την επομένη της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης πως η Μόσχα θα «επιτεθεί στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις. Βλέπουμε δυνάμεις να έρχονται από τον βορρά, από την ανατολή, από τον νότο, και αυτό είναι το σχέδιο που επισημαίναμε στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα επικρατήσει. Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, ή μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα νικήσουν», είπε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ