Κοσμος

Βρετανία: Ο Τζόνσον παρουσιάζει σχέδια για κατάργηση περιορισμών

Τι θα ισχύσει για όσους μολύνθηκαν από κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA / JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HANDOUT

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει σήμερα τα σχέδια για την κατάργηση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα (21/2) τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των περιορισμών του κορωνοϊού στη Βρετανία. Τα σχέδια επεξεργάζονται εδώ και εβδομάδες και αφορούν την επιτάχυνση της επιστροφής των Βρετανών στην κανονικότητα.    

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα ανακοινώσει την ανάκληση των περιορισμών της πανδημίας που πλήττουν τις προσωπικές ελευθερίες. Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και αναφορικά με την επιστροφή στην εργασία τους.

Ο Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι δεν επιθυμεί οι άνθρωποι να πάψουν να είναι προσεκτικοί και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφησυχασμού, αλλά ότι η διάθεση των εμβολίων σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να μετακινηθεί από τη λήψη δημόσιων υποχρεωτικών μέτρων στην ενθάρρυνση της προσωπικής ευθύνης. Μεταξύ των ενηλίκων ποσοστό 81% έχει εμβολιαστεί στην Αγγλία.

«Σήμερα θα δώσουμε έμφαση σε μία στιγμή περηφάνιας, μετά από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας, καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό»,  ανέφερε ο Τζόνσον σε μία ανακοίνωσή του, πριν από τη σημερινή εξαγγελία του στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 160.000 θανάτους μέσα 28 ημέρες επιδημιολογικής έξαρσης, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, ενώ ανέφερε κατά μέσο όρο περίπου 43.000 περιστατικά και 144 θανάτους ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα.

Βρετανία: Τι εκτιμούν ειδικοί για τα σχέδια Τζόνσον

Οι υπεύθυνοι στον χώρο της υγείας παροτρύνουν τον Μπόρις Τζόνσον να μην επιδείξει «υπερβάλλοντα ενθουσιασμό» με τη δημόσια υγεία στη Βρετανία και οι σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ταχεία επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ταχύτερα σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους της πανδημίας.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει επιδιώξει να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία συνδυάζοντας τα μαζικά διαγνωστικά τεστ με τη νομική υποχρέωση αυτοπεριορισμού πέντε ημερών. Η προσέγγιση αυτή βοήθησε τη Βρετανία να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 που ήταν ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μερικά συστήματα παρακολούθησης, αλλά και τα σχέδια για τη λήψη έκτακτων μέτρων, στην περίπτωση που εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή, μετά τον εντοπισμό προγενέστερων παραλλαγών του κορωνοϊού, από Βρετανούς επιστήμονες.

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε την Κυριακή, αν αναλαμβάνει κάποιο κίνδυνο με την πανδημία. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να δαπανά ποσό δύο δισεκατομμυρίων λιρών το μήνα, για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ. Ο ίδιος, δέχεται επίσης πιέσεις από αρκετά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για την άρση των περιορισμών της COVID-19, που χαρακτηρίζονται ως δρακόντειοι.

Βρετανία: Θετική στον κορωνοϊό η βασίλισσα Ελισάβετ

Η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το ανακοινωθέν από το παλάτι αναφέρει ότι η βασίλισσα αντιμετωπίζει ήπια «συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα», αλλά αναμένει να συνεχίσει τα «ελαφριά καθήκοντα» στο Ουίνδσορ την ερχόμενη εβδομάδα. «Θα συνεχίσει να λαμβάνει ιατρική φροντίδα και θα ακολουθήσει όλες τις κατάλληλες οδηγίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο 73χρονος Κάρολος, διάδοχος του θρόνου, αποχώρησε στις αρχές του μήνα από μια εκδήλωση, αφού βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός στον κορωνοϊό.

Πηγή των ανακτόρων είπε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Βρετανός πρίγκιπας είχε συναντηθεί με τη βασίλισσα. Η υγεία της βασίλισσας, της μακροβιότερης και γηραιότερης μονάρχη στον κόσμο, βρίσκεται στο προσκήνιο αφού τον περασμένο Οκτώβριο είχε περάσει μια νύχτα στο νοσοκομείο για αδιευκρίνιστο λόγο και έλαβε σύσταση από τους γιατρούς να ξεκουραστεί.

Την Τετάρτη η βασίλισσα Ελισάβετ ενημέρωσε το προσωπικό των Ανακτόρων ότι δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα μετά την πρώτη δια ζώσης εκτέλεση των καθηκόντων της αφότου ο γιος της, ο πρίγκιπας Κάρολος, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ