Κοσμος

Ρωσο-oυκρανικός πόλεμος: Θα συναντηθούν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Προϋπόθεση να μην έχει γίνει εισβολή μέχρι τότε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσο - Ουκρανικός Πόλεμος: Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα
Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ © EPA/MARTIAL TREZZINI

Ρωσο-oυκρανικός πόλεμος: Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα σε ουδέτερο έδαφος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Rώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα», και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Ο Μπλίνκεν εξηγεί πώς θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένα «στημένο» επεισόδιο στην Ανατολική Ουκρανία θα αποτελέσει την αφορμή να ξεκινήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη (17.02) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπε, η επίθεση στην Ουκρανία μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Λίγο νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν δεν απέκλεισε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ρωσία προετοιμάζει την επίθεσή της και ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις για απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα». Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως έχει στείλει μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο του προτείνει να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. «Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη θέση ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Όπως είπε, μια ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας θα ξεκινήσει με ένα «κατασκευασμένο πρόσχημα», το οποίο θα μπορούσε να είναι:

  • Μια ψεύτικη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στη Ρωσία,
  • μια στημένη επίθεση με drones κατά αμάχων ή
  • μια ψεύτικη –ή και αληθινή– επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να «εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου». Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά θα σας πω τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος ότι θα συμβεί. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ήδη».

«Πρώτα, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για την επίθεσή της. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βίαιο γεγονός, για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι μορφή θα έχει. Θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη τρομοκρατική επίθεση μέσα στη Ρωσία.

»Μια ψεύτικη ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου, μια στημένη επίθεση με drone κατά αμάχων, ή μια ψεύτικη –ή ακόμα και πραγματική– επίθεση με χημικά όπλα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ», εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Έπειτα, η (ρωσική) κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει για να προστατεύσει τους πολίτες της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η επίθεση θα ξεκινήσει.

  • Οι ρουκέτες των Ρώσων και οι βόμβες τους θα πέσουν στην Ουκρανία.
  • Οι τηλεπικοινωνίες θα μπλοκαριστούν.
  • Επιθέσεις χάκερ θα αποκλείσουν βασικά σημεία της χώρας».

«Επίσης, τα τανκς και οι στρατιώτες της Ρωσίας θα κινηθούν προς συγκεκριμένους στόχους, σημεία-κλειδιά που έχουν ήδη αναγνωριστεί και καταγραφεί σε λεπτομερή σχέδια», ανέφερε επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πιστεύουμε πως αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μια πόλη με 2,8 εκατομμύρια κατοίκους» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Δραματική έκκληση Αμερικανού ΥΠΕΞ για να μην ξεκινήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την ουκρανική κυβέρνηση για όσα έρχονται. Και εδώ, σήμερα, τα παρουσιάζουμε με εκτενείς λεπτομέρειες, ελπίζοντας ότι έτσι, με το να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο όσα γνωρίζουμε, θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε τη Ρωσία για να εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου και να επιλέξει έναν άλλο δρόμο, όσο υπάρχει ακόμη καιρός», τόνισε.

«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να αποτρέψω έναν. Οι πληροφορίες που παρουσίασα εδώ έχουν επιβεβαιωθεί απ' όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται σε κοινή θέα εδώ και μήνες. Και να θυμάστε πως, παρόλο που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις προειδοποιήσεις μας, χαρακτηρίζοντάς τις μελόδραμα και ανοησίες, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα και έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει μία μεγάλου βεληνεκούς στρατιωτική επίθεση. Δεν είμαστε μόνο εμείς που τα βλέπουμε αυτά. Οι σύμμαχοί μας βλέπουν ακριβώς το ίδιο», προειδοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Αν η Ρωσία τελικά δεν εισβάλει στην Ουκρανία, θα ανακουφιστούμε που άλλαξε την προσέγγισή της και απέδειξε πως οι εκτιμήσεις μας ήταν λανθασμένες. Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα πως η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το ανακοινώσει ξεκάθαρα στον κόσμο και έπειτα να το αποδείξει έμπρακτα με την απόσυρση των στρατιωτών, των τανκς, των αεροπλάνων, πίσω στις βάσεις τους -βάζοντας παράλληλα τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτήν τη δέσμευση. Ή την άρνησή της να δεσμευτεί», κατέληξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, την ώρα που επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για το τι πραγματικά συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ