Κοσμος

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Η Ανατολική Ουκρανία σε τεντωμένο σχοινί

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας
Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Οξύνεται η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία - Αψιμαχίες και αλληλοκατηγορίες.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προχωρά σε μερική απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή.

Μάλιστα όπως μετέδωσε, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, το πρακτορείο Interfax ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία.

Προ ημερών η Μόσχα δήλωσε, και πάλι, πως κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις. Με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μην πείθονται και να υποστηρίζουν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μόσχα: Συνεχίζεται η επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων | 17/02/2022 | ΕΡΤ

Το ρωσικό πρακτορείο είχε μεταδώσει από τις 15 Φεβρουαρίου ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν και σταδιακά τα τεθωρακισμένα επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα» τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το σενάριο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για το πώς θα «χτυπήσει» η Ρωσία την Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου», περιγράφοντας ένα σενάριο επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί «επικείμενη».

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για τον αποτρέψω» είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.

Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία
Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία © EPA/STANISLAV KOZLIUK

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση στις σημερινές δηλώσεις μου θα είναι νέες αρνήσεις εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα (…) ότι «Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το πει με σαφήνεια, να το πει ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια να το αποδείξει στέλνοντας τους στρατιώτες της, τα άρματα, τα αεροσκάφη, στους στρατώνες και τις βάσεις τους και στέλνοντας τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε. «Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευσή ή την άρνηση δέσμευσης», πρόσθεσε.

Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας
Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας © EPA/SERGEY KOZLOV

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Δηλώνοντας ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό εκείνων που θυμούνται τα περασμένα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει τόσες λεπτομέρειες «με την ελπίδα ότι αν τις μοιραστεί με τον κόσμο» θα ωθήσει τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου».

Ζήτημα χρόνου ρωσική επίθεση, προειδοποιούν Μπάιντεν - ΝΑΤΟ – Καμία εισβολή, λέει η Μόσχα

Ουκρανική κρίση: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση

Την ίδια ώρα η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».

«Η Κίνα εκτιμά ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική και να στραφούν προς μια πολιτική διευθέτηση, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υποκινήσει εντάσεις ή να τροφοδοτήσει την κρίση», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση, στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου, είναι αντίθετη με την εποχή μας, δηλαδή με τη διαφύλαξη της κοινής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας
Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Αλληλοκατηγορούνται φιλορώσοι αντάρτες και ουκρανικός στρατός

Σε θέατρο συγκρούσεων μετατρέπεται η ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη.

Μάλιστα το πρωί της Πέμπτης ακούστηκε ήχος από οβίδες πυροβολικού κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Συγκεκριμένα ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.

Russia-Ukraine crisis: Kindergarten shelled by 'pro-Russian troops'

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ