Εμανουέλ Μακρόν: Σήμανε την στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μάλι, όπου πολεμούσε εναντίον των ισλαμιστών μαχητών από το 2013.
Η στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Mάλι όπου πολεμούσε εναντίον των ισλαμιστών μαχητών από το 2013, δεν αποτελεί αποτυχία στην αποστολή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Απορρίπτω πλήρως αυτόν τον όρο», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.
Ο Μακρόν είπε πως εκείνη την εποχή, το Μάλι είχε ζητήσει από τη Γαλλία να αναπτύξει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα και πως κάνοντάς το απέτρεψε την κατάρρευση του κράτους.
Η στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μάλι θα πάρει τέσσερις με έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν λιγότερες επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών στο Σαχέλ, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.
«Η καρδιά αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα είναι πλέον στο Μάλι αλλά στον Νίγηρα», είπε ο Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Νίγηρας συμφώνησε να φιλοξενήσει ευρωπαϊκές δυνάμεις που πολεμούν ισλαμιστές μαχητές στο Σαχέλ μετά την απόφαση της Γαλλίας και των συμμάχων της να αποχωρήσουν από το γειτονικό Μάλι.
Είπε ακόμη πως οι εναπομείνασες δυνάμεις θα παράσχουν περαιτέρω βοήθεια σε χώρες στον Κόλπο της Γουινέας. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ειδικές δυνάμεις Sabre της Γαλλίας θα παραμείνουν σταθμευμένες στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου μια στρατιωτική χούντα έχει επίσης καταλάβει την εξουσία.
Τεταμένες οι σχέσεις Γαλλίας και Μάλι από το 2020
Προ ημερών εξάλλου οι Αρχές του Μάλι όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να απελάσουν τον πρεσβευτή της Γαλλίας, σε μια νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι.
Ως γνωστόν, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς αφότου οι συνταγματάρχες κατέλαβαν με τη βία τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί από το 2012 σε βαθιά πολιτική κρίση και κρίση ασφάλειας.
Η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά στο Μάλι το 2013 σε μια επιχείρηση κατά της εξέγερσης. Στη συνέχεια, η ΕΕ έστειλε αποστολές για να εκπαιδεύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις του Μάλι σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί πιο μόνιμα. Όμως μια σειρά από πραξικοπήματα έχουν βυθίσει την περιοχή σε αστάθεια.
Οι σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής χούντας του Μάλι και της Ευρώπης βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, με την ΕΕ να επικρίνει έντονα την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές. Εξίσου ανησυχητικό για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι η χούντα συνεργάζεται τώρα με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία μισθοφορική ομάδα Wagner.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.