Κοσμος

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

«Αυξημένος ο κίνδυνος να μην τεθεί υπό έλεγχο φέτος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για την πανδημία
Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για την πανδημία © EPA/VICKIE FLORES

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς - Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ.

Την εκτίμηση ότι η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο φέτος, αλλά παραμένει ο κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία, εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.

Τόνισε ότι επί του παρόντος, 116 χώρες βρίσκονται μακριά από τον παγκόσμιο κοινό στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, η χαμηλή κάλυψη εμβολίων και τα χαμηλά ποσοστά τεστ σε άλλες χώρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

«Σε κάποιες χώρες, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη βαρύτητα της Όμικρον οδηγεί σε ένα ψευδές αφήγημα ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Την ίδια ώρα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα χαμηλά ποσοστά ελέγχων σε άλλες χώρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να αναδειχθούν νέες μεταλλάξεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να στηρίξουν τον παγκόσμιο στόχο του Οργανισμού για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Επιπλέον ζήτησε να υποστηριχθούν μοντέλα, όπως ο κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική, ώστε υπάρχει η δυνατότητα για τον έλεγχο της Covid-19 και άλλων ασθενειών.

«Η ενίσχυση της τοπικής δυνατότητας παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, που θα συμπληρώνεται από προσωρινή αποποίηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εργαλεία κατά της Covid-19, θα βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η πανδημία και για να είμαστε όλοι πιο ασφαλείς», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

ΠΟΥ: «Ψευδές αφήγημα» ότι έχει τελειώσει η πανδημία
ΠΟΥ: «Ψευδές αφήγημα» ότι έχει τελειώσει η πανδημία © EPA/ANDY RAIN

ΠΟΥ για ανατολική Ευρώπη: Η απειλή από τη μετάλλαξη Όμικρον παραμένει υψηλή

Ένα νέο κύμα μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού κατευθύνεται προς την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την ίδια ώρα καλεί τις αρχές να βελτιώσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

Οι δηλώσεις του πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Πολωνία, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα τους περιορισμούς για την πανδημία αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ