Health & Fitness

Δύο χρόνια απέναντι στον νέο κορωνοϊό

Σαν σήμερα καταγράφεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοιχογραφία που απεικονίζει μια νοσηλεύτρια στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού αναμένεται να ξεπεράσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας η χώρα μας, δύο χρόνια μετά από την έναρξη της πανδημίας, με περισσότερο από το 75% του γενικού πληθυσμού να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, περισσότερο από το 72% του γενικού πληθυσμού να έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και το 92% των δικαιούχων ενισχυτικής δόσης του εμβολίου να έχει ήδη λάβει τη δόση.

Τα εν λόγω στοιχεία έδωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της επίσημης, εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, «Ελευθερία», στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ημερήσια επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), περισσότερα από 2,3 εκατ. κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχει καταγράψει η χώρα μας, από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 25.000, αλλά ο ρυθμός της αύξησής τους βαίνει μειούμενος, με την περασμένη εβδομάδα να καταγράφει μείωση κατά 20% στις τιμές του εν λόγω «σκληρού» επιδημιολογικού δείκτη.

Ακόμη, μόλις το 25% επί τους συνόλου των περισσοτέρων από 400 διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19, οι οποίοι νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τη Δευτέρα η χώρα μας «μετρούσε» 228 λιγότερους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID – 19, σε σχέση με την 20η Ιανουαρίου 2022, όταν οι διασωληνωμένοι με COVID – 19 έφταναν τους 688… Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με νόσο COVID – 19 έχουν μειωθεί κάτω από τους 4.100.

Πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα: Βήματα προς την κανονικότητα

Κατά τα λοιπά, δύο χρόνια, ακριβώς, συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας και διανύουμε ήδη μία σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά και τη συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης του νέου κορωνοϊού, ο οποίος θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία.

Αυτό υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την Τρίτη ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να δείχνει ότι οδηγούμαστε προς τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης, στη χώρα μας και διεθνώς, ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του νέου κορωναϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος της λεγόμενης «επείγουσας φάσης» της πανδημίας, με την επόμενη προτεραιότητα να είναι το «πλάνο ελευθερίας».

Με περισσότερους από 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο περί δήθεν «στρατηγικής ανοσίας της αγέλης». Εκείνο το οποίο μπορεί κανείς, σε κάθε περίπτωση, να σημειώσει είναι ότι όλοι οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν διεθνώς λόγο για τη «συμβίωση με τον νέο κορωνοϊό», όπως ακριβώς συνοικούμε με όλους τους προηγούμενους κορωνοϊούς.

Η σταδιακή, αλλά πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι, ακόμα και εκείνοι που αποτελούν κρούσματα του νέου κορωνοϊού, θα μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, και μάλιστα χωρίς περιορισμούς. Ταυτόχρονα, δεν θα χορηγούνται, πλέον, δωρεάν διαγνωστικά τεστ, παρά, ενδεχομένως, μόνον σε πολίτες, ηλικίας άνω των 75 ετών. Επίσης, οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, πάντως, οι συστάσεις προς το κοινό θα είναι παρόμοιες με αυτές που δίνονται για την εποχική γρίπη. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί , βεβαίως, στο ζήτημα της προσωπικής ευθύνης και της ευθυκρισίας των πολιτών τόσο όσον αφορά στη δική τους προστασία όσο και του περιβάλλοντός τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ