- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Χιονοθύελλα και μετάλλαξη Όμικρον ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις
Εγκλωβισμένοι στα σεροδρόμια οι επιβάτες
Η μετάλλαξη Όμικρον και μια χειμερινή θύελλα στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω κάτω στις πτήσεις, με χιλιάδες να ακυρώνονται.
Τέλος δεν έχουν οι ακυρώσεις πτήσεων στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια πολλών ταξιδιωτών στις ΗΠΑ να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, εν μέσω του κύματος επιστροφής του κόσμου από τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξελίχθηκε σε αγώνα δρόμου για γερά νεύρα την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022.
Περισσότερες από 2.600 πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες ενέτειναν τα προβλήματα που είχε ήδη προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον.
Η κατάσταση αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι περίπλοκη και σήμερα, Δευτέρα (3/1) την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2022, καθώς περισσότερες από 2.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στις ΗΠΑ, τις οποίες διασχίζει από το Σάββατο η χειμερινή θύελλα Φρίντα. Στις 22.00 τοπική ώρα της Κυριακής (05.00 ώρα Ελλάδος σήμερα), περισσότερες από 2.650 εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις με αναχώρηση ή προορισμό τις ΗΠΑ είχαν ακυρωθεί, λίγο λιγότερες από τις 2.750 πτήσεις που είχαν ακυρωθεί την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης των πτήσεων FlightAware.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές από τις σχεδόν 4.400 πτήσεις που ακυρώθηκαν ταυτοχρόνως παγκοσμίως. Σχεδόν 8.600 αμερικανικές πτήσεις καθυστέρησαν.
Η Southwest Airlines, μια από τις αεροπορικές εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο, αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 400 πτήσεις χθες το πρωί, διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας σε μήνυμα email που έστειλε στο AFP, στο οποίο προσέθετε ότι αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες ακυρώσεις.
Ο Νικ Κέιγκι, επιβάτης της Southwest, είδε την πτήση του να ακυρώνεται. «Περιμέναμε σχεδόν 3 ώρες για να αλλάξουμε κράτηση, καθώς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε διαδικτυακά και, αφού ρυθμίσαμε (όχι απολύτως) την κατάσταση, ακυρώσαμε τη δεύτερη πτήση μας προς άλλο αεροδρόμιο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.
«Αυτή είναι η 3η ακύρωση (...). Θα έπρεπε να έχω επιστρέψει εδώ και 4 ημέρες», γράφει η Χέιλι στο Twitter, επιβάτης της ίδιας εταιρείας που θα αναχωρούσε από το Σικάγο, στο Ιλινόις των ΗΠΑ.
Κακοκαιρία και μετάλλαξη Όμικρον δοκιμάζουν τις αντοχές των επιβατών στις ΗΠΑ - Σε καραντίνα πιλότοι αεροσκαφών
Οι ισχυροί άνεμοι, οι πλημμύρες και οι χιονοπτώσεις δυσχέραναν στις ΗΠΑ τα προβλήματα στις πτήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και μία εβδομάδα το σύνολο του αεροπορικού τομέα στον κόσμο. Το πολύ μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού εμποδίζει πολλούς κυβερνήτες ή μέλη του πληρώματος πτήσης ή εδάφους που είτε νοσούν είτε ήρθαν σε επαφή με κρούσμα να προσέλθουν στην εργασία τους.
Αυτή η έλλειψη προσωπικού αναγκάζει τις εταιρείες να περιορίσουν τα προγράμματα των πτήσεων τους. Το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων περίπου 7.500 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλον τον κόσμο.
Τα αεροδρόμια του Σικάγο είναι από το Σάββατο τα περισσότερο πληγέντα παγκοσμίως. Περίπου οι μισές πτήσεις εκεί ακυρώθηκαν την Κυριακή, καθώς η περιοχή αντιμετώπισε σημαντικές χιονοπτώσεις. Ωστόσο η κατάσταση είναι επίσης περίπλοκη στο Ντένβερ (Κολοράντο), στο Νιούαρκ (Νιου Τζέρσεϊ) ή ακόμη στο Ντιτρόιτ (Μίσιγκαν).
Στις ΗΠΑ, η θύελλα Φρίντα αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της και να πλήξει την ανατολική ακτή, φέρνοντας χιόνι από τη Βοστώνη έως νότια της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα περίπου 1.400 προγραμματισμένες πτήσεις να τίθενται εν αμφιβόλω.
Χιλιάδες πτήσεις ακυρώνονται καθημερινά στις ΗΠΑ - Έως και 22 ώρες αναμονή στο τηλέφωνο
Η έλλειψη προσωπικού θα συνεχίσει εξάλλου να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των αεροδρομίων, καθιστώντας ορισμένες φορές πολύ δύσκολη τη λήψη των αποσκευών από τους επιβάτες, ή πολύ μεγάλη την αναμονή στο τηλέφωνο για αυτούς που προσπαθούν να ενημερωθούν σχετικά με τις πτήσεις τους.
Ο Έρικ Κρόουφορντ, για παράδειγμα, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι ειδοποιήθηκε από την εταιρεία Delta Airlines «για εκτιμώμενη αναμονή άνω των 22 ωρών για να μπορέσει να συνδεθεί κάποιος μαζί του μετά την ακύρωση πτήσης», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από τη μεριά του ο Κόουσικ Μπόντου έγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι θα επιβιβαζόταν σε πτήση της Air Alaska από το Φέρμπανκς, στην Αλάσκα, για το Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια στις 30 Δεκεμβρίου, «αλλά η πτήση μας αναβλήθηκε για σήμερα (Κυριακή) και τελικά ακυρώθηκε ξανά;;;; Πολλές ώρες στο τηλέφωνο, καμία απάντηση, και πτήσεις που δεν επαναπρογραμματίζονται; Χρειάζομαι βοήθεια».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπεράσπιση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κινδύνου διαφυγής
H 84χρονη γυναίκα έχει πέσει θύμα απαγωγής
Ξεκαθάρισε ότι το αν θα πουλήσει στην Άγκυρα τα F-35 είναι δική του απόφαση
Η απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας περί οικογενειακής διαμάχης, πιέσεων και παρασκηνίων
Η γυναίκα είχε χάσει την όρασή της τα τελευταία 5 χρόνια
Γιατί προβλέπει παράλληλα ότι το χρήμα θα χάσει τη σημασία του
To πρώτο αεροπλάνο του είδους θα παραλειφθεί από την Ελλάδα το 2028
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μεταφερθεί στην Ελλάδα
Ένα βρέφος παρέμενε άταφο για δύο χρόνια - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μαζική κινητοποίηση του rescEU - Περισσότερα εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες
Από καταστροφή εκρηκτικών ή εκπαιδευτικές βολές εντός στρατοπέδου άρχισε η πυρκαγιά - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Space Needle δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πού ακριβώς προσγειώθηκαν
Το δύσκολο ραντεβού
Με κολάρο για τουλάχιστον έξι εβδομάδες o Λιούμπισα Κάροβιτς
Άρον άρον απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ERCC, παρατείνοντας για 24 ώρες την αποστολή των εναέριων μέσων
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που εξετάζει η Ουάσιγκτον
Η μεγάλη φωτιά κοντά στο Μπορντό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ιστορική διαδρομή από το Σύνταγμα του 1960 έως τη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.