- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μενέντεζ: Καμία πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία
Μέχρι να εγκαταλείψει το πρόγραμμα με τους ρωσικούς S-400
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ προειδοποίησε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εφόσον συνεχίζει το πρόγραμμα με τους ρωσικούς S-400.
Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τους S-400 έστειλε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε: «Από τη σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400».
Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή, Τζεφ Φλέικ, συνιστά τη πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στη γειτονική χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.
Από τη μεριά του, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της σχέσης με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε έναν «απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ». Ωστόσο, κλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Αγκυρας, αλλά και τη δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ειδική αναφορά στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Τούρκοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τόνισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει ένα «αγκάθι» στη διμερή σχέση, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις νατοϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας.
Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Φλέικ είπε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία. Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμιζε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.
Πώς η Τουρκία δυναμιτίζει με τη στάση της το Κυπριακό
Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε αυτήν τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι Κούρδοι στη Συρία - Τι πιστεύει ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι ως γερουσιαστής ο Τζεφ Φλέικ είχε επανειλημμένα αρνηθεί να στηρίξει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριξε ότι αναγνωρίζει πλέον τη γενοκτονία και ότι σκοπεύει να τιμήσει τον εορτασμό της μνήμης της.
Κατόπιν ερώτησης του γερουσιαστή, Κρις βαν Χόλεν, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέφυγε να σχολιάσει την εκστρατεία που διεξάγει η Τουρκία για την εξόντωση τους και να τοποθετηθεί για το πως σκοπεύει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνέχεια ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υπενθύμισε ότι η Αγκυρα αδιαφορεί για τις αμερικανικές αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο ρητορικής και αναρωτήθηκε για το ποιες κινήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ο Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι:
- Η επιβολή κυρώσεων, η οποία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με
- τη μη πώληση νέων οπλικών συστημάτων αποτελούν χειροπιαστές ενέργειες που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή της Τουρκίας.
Χαρακτηρίζοντας, τέλος, την Τουρκία «έναν απαραίτητο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ, ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον - Αγκυρας ταυτίζονται. Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τέλος, σημείωσε ότι η διμερής σχέση εκτείνεται πέρα από την αμυντική συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική διάσταση που, όπως είπε, την χαρακτηρίζει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ και είχε επίκεντρο την περιοχή Redwood Valley
Οι περισσότερες γυναίκες που προσέγγισε είτε τον αγνόησαν είτε απέρριψαν ευγενικά τις προσπάθειές του
Για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών
Πενταπλασιάστηκε η εκλογική της απήχηση από το 1995 - Κατακόρυφη άνοδος την τελευταία τριετία
Το ρεκόρ κατείχε από το 1994 μέχρι σήμερα μια δασκάλα από τη Βόρεια Ιρλανδία
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο ιδιοκτήτης του ράντσου προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων
Τα μισά θύματα είναι ανήλικοι
Μια συζήτηση με τη Ning Leng, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής McCourt του Πανεπιστημίου Georgetown
Τα δυο αδέλφια αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών μεταξύ των οποίων και trafficking
Όσκαρ Ουάιλντ και Ντέρεκ Τζάρμαν διέκριναν έναν έντονο ερωτισμό στο βλέμμα του
Το ανθρωποειδές G1 της Unitree διαθέτει και κωδικό QR για δωρεές
Έγινε ακόμη πιο γνωστή διεθνώς εξαιτίας των περιβόητων πάρτι «bunga bunga»
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από παρευρισκόμενους έδειξαν σκηνές χάους στον χώρο αποβίβασης
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Τα μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους και οι θερμοκρασίες - ρεκόρ
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο τέλος της εβδομάδας
Η Λία Στιούαρτ επέζησε μετά από σοβαρά τραύματα και συνεχίζει τη νοσηλεία της σε ΜΕΘ στο Σίδνεϊ
Οι δραματικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.