- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Διευθύντρια CDC: Υπέρ της δόσης σε εργαζόμενους υψηλού κινδύνου
Αντίθετα με την αρμόδια επιτροπή των CDC
Αντίθετα με την αρμόδια επιτροπή των CDC, η διευθύντριά τους συνιστά τρίτη δόση για τους εργαζόμενους υψηλού κινδύνου.
Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η Ροσέλ Ουαλένσκι, αποφάσισε να συστήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανθρώπους που είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κατάστασης εκτίθενται συχνά στον νέο κορωνοϊό και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν, αντίθετα με την αρμόδια επιτροπή των CDC, η οποία νωρίτερα συνέστησε να λάβουν αναμνηστική δόση μόνο οι Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω και κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.
Η απόφαση της διευθύντριας των CDC να έρθει εν μέρει σε ρήξη με την αρμόδια επιτροπή και να διευρύνει τις κατηγορίες του πληθυσμού που θα λάβουν ενισχυτική δόση μάλλον επιτείνει τη σύγχυση για το ποιοι θα πρέπει να τη λάβουν, το πώς και το πότε.
Η επιτροπή τάχθηκε νωρίτερα, με μικρή πλειοψηφία (9 ψήφοι κατά, 6 υπέρ) εναντίον της πρότασης να συμπεριληφθούν αρκετά ευρείες κατηγορίες εργαζομένων σε αυτούς που θα λάβουν τρίτη δόση. «Είναι πολύ νωρίς», εξήγησε η Μπεθ Μπελ, μέλος της. «Κατά την άποψή μου, το όφελος της αναμνηστικής δόσης είναι οριακό σε αυτό το στάδιο» για την συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, ιδίως στους πιο νέους άνδρες, ήταν παράγοντας που βάρυνε.
Αρχικά, η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους Αμερικανούς – χωρίς διάκριση – είχε αναγγελθεί πομπωδώς από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στα μέσα του Αυγούστου, με το επιχείρημα πως η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με τον χρόνο· όμως το εύρος του εγχειρήματος περιορίστηκε θεαματικά έκτοτε. Οι ειδικοί του FDA απέρριψαν το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό την περασμένη εβδομάδα.
Η κυρία Ουαλένσκι εξήγησε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση να χορηγηθεί τρίτη δόση σε ανθρώπους που εκτίθενται συχνά σε κίνδυνο μόλυνσης – εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ, μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά., καθώς και ανθρώπους όπως οι φιλοξενούμενοι σε κέντρα υποδοχής αστέγων – διότι υπάρχει «αβεβαιότητα» και τα δεδομένα δεν είναι πλήρη.
«Σε μια πανδημία, ακόμη κι αν υπάρχει αβεβαιότητα, πρέπει να αναλαμβάνουμε τη δράση που αναμένουμε ότι θα κάνει το μεγαλύτερο κοινό καλό», εξήγησε.
«Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας μας ως προς τη δημόσια υγεία είναι να χορηγήσουμε ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους, όσους διαμένουν μακροπρόθεσμα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ενηλίκους που λόγω επαγγέλματος ή συνθηκών ζωής εκτίθενται» σε μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης. «Αυτό συνάδει με την άδεια που έδωσε ο FDA», ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων, αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.
Η σύσταση των CDC και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.
Πέρα από τους πολίτες άνω των 65, τα CDC συνέστησαν επίσης να λάβουν τρίτη δόση ενήλικοι άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Η πληθυσμιακή ομάδα αυτή αριθμεί κάπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 εκατ. Αμερικανών 65 ετών και άνω. Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Η Pfizer, όπως και ορισμένοι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, επιχειρηματολογούν πως οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις θα απαλείψουν το πρόβλημα της μειούμενης προστασίας των εμβολίων. Ο Δρ. Φάουτσι και άλλοι θεωρούν επίσης πως μπορεί να μειώσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους που προκαλεί η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του ιού, μειώνοντας ιδίως τις μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων.
Το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει την κορύφωση, αν και οι ΗΠΑ συνέχιζαν να καταγράφουν κάπου 1.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.