- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νίγηρας: Όλο και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται από τζιχαντιστές
Η καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας
Ολοένα και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις στον Νίγηρα.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πως όλο και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από τζιχαντιστικές οργανώσεις στον Νίγηρα.
«Στην περιφέρεια Τιλαμπέρι του Νίγηρα, μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει περικυκλωμένη από τον θάνατο και την καταστροφή. Ένοπλες ομάδες επιτίθενται επανειλημμένα σε σχολεία και καταστήματα τροφίμων και στοχεύουν παιδιά στρατολογώντας αυτά», δήλωσε ο Μάθιου Γουέλς, υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η ΜΚΟ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση 64 σελίδων με θέμα τον αυξανόμενο αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων σε παιδιά στην περιοχή Τιλαμπέρι.
Αυτή η περιοχή, λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» είναι επαναλαμβανόμενος στόχος επιθέσεων από δύο τζιχαντιστικές ένοπλες οργανωσεις: Το Ισλαμικό κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS) και την Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τον τόπο και την πορεία των ένοπλων συγκρούσεων (ΜΚΟ, ACLED), που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η βία κατά αμάχων στον Νίγηρα έχει αφήσει 544 νεκρούς από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Ιουλίου 2021, έναντι 397 το 2020.
Περίπου 60 παιδιά σκοτώθηκαν στο τμήμα του Νίγηρα της ζώνης των «τριεθνών συνόρων», προσθέτει η Αμνηστία, η οποία παραθέτει αρκετές μαρτυρίες από έφηβους επιζώντες.
«Κάποια στιγμή, ο Ουάχαμπ σταμάτησε να μιλήσει στους (μαχητές). Τον πυροβόλησαν από το πλάι και πέθανε λίγο αργότερα», είπε ένα αγόρι που ήταν μάρτυρας της δολοφονίας του 12χρονου φίλου του τον Μάρτιο.
«Ο Ουάχαμπ, πριν πεθάνει, ρώτησε τους ληστές: ‘Τί έκανα; Μπαμπά μου, άσε με’. Θυμάμαι ακόμη ζωηρά τα λόγια του», είπε ένας άλλος μάρτυρας.
«Σκέφτομαι τον Ουάχαμπ και το πώς σκοτώθηκε. Μερικές φορές βλέπω εφιάλτες ότι με κυνηγάνε άνθρωποι με μοτοσικλέτα ή βλέπω τον Ουάχαμπ να ικετεύει τους δράστες», προσθέτει ένας τρίτος φίλος του παιδιού που δολοφονήθηκε.
Αν οι μεγάλης κλίμακας σφαγές φαίνεται να αποδίδονται κυρίως στο EIGS σύμφωνα με την έκθεση, η Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την στρατολόγηση νεαρών αγοριών ηλικίας 15 έως 17 ετών, κυρίως από το GSIM, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Τοροντί κοντά στην Μπουρκίνα Φάσο.
Οι επιθέσεις σε σχολεία είναι επίσης πολυάριθμες, σύμφωνα με την Αμνηστία, που αριθμεί περισσότερα από 31.000 παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, 10.000 περισσότερα από πέρυσι.
«Ο Νίγηρας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι αρχές της χώρας και διεθνείς εταίροι πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να παράσχουν στα παιδιά μέσα που θα τους επιτρέψουν να χτίσουν ένα μέλλον», προειδοποίησε ο Ματ Γουέλς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.