- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο.
Στο 3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δοκιμάζοντας την υποβάθμιση της αύξησης των τιμών τους τελευταίους μήνες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα τις αγνοήσει ως προσωρινές.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.
Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το άλμα των τιμών των τροφίμων, ενώ καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.
Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει επανειλημμένα ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος, με τα πραγματικά στοιχεία να τις ξεπερνούν κάθε φορά, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται έως τον Νοέμβριο.
Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αναμένεται να πλησιάσει το 5% τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δεχθεί αυξημένη πίεση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό που ξυπνά μνήμες από μεγάλες αυξήσεις τιμών στο παρελθόν.
Η ΕΚΤ θεωρεί πως η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε μία σειρά εφάπαξ παραγόντων που σχετίζονται με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας και ότι οι αυξήσεις τιμών θα περιοριστούν γρήγορα το επόμενο έτος.
Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε ότι αυτές οι πληθωριστικές εκπλήξεις δεν αλλάζουν τις απόψεις του σχετικά με την προσωρινή φύση των πιέσεων στις τιμές καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραδέχονταν ότι είχαν υποεκτιμήσει τις πιέσεις στις τιμές βραχυπρόθεσμα, αλλά συνέχισαν να αναφέρουν ότι το χαμηλό επίπεδο του δομικού πληθωρισμού - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων - στηρίζει τη χαλαρή πολιτική τους.
Ωστόσο, τον Αύγουστο αυξήθηκε πολύ και ο δομικός πληθωρισμός, φθάνοντας το 1,6% από το 0,9%.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο. Αν και είναι πιθανές κάποιες προσαρμογές, ο Λέιν υποστήριξε ότι θα είναι οριακές καθώς η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει «ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
: Συμβιβασμός 400.000 λιρών
Kαθώς ο Φλάβιο Μπολσονάρο αμφισβητεί την ήττα του
Η μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ μεταξύ Selfridges και IKEA
Μήνυμα προς την Τουρκία και τη Λιβύη έστειλαν από τον ΟΗΕ η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Νέες επιθέσεις ανακοίνωσαν οι Χούθι
Ο Λούλα μετέτρεψε εκατομμύρια υποστηρικτές σε δίκτυο διανομής, ενώ διεκδικούσε δικαστικά ίση μεταχείριση στις πλατφόρμες
Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο
Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου στον Κρίστοφερ Νόλαν μέσω Grok διχάζει το κοινό
Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τη Λιβύη
Οι διάλογοι που έρχονται στο φως μετά τις αποκαλύψεις για το υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε στην κατοχή του
Το φοιτητικό ψηφοδέλτιο έχει δεσμευτεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και της ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τι εξετάζουν τώρα οι τουρκικές αστυνομικές αρχές
Ανοιχτά παραμένουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση
Ο Λεονάρντο Μαρία Ντελ Βέκιο υποστηρίζει ότι θα διατηρούσε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία της
Οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται 10 χρόνια μετά τη μεγάλη έξοδο από την ΕΕ
Τι νόημα έχει να διαδηλώνεις και να εξεγείρεσαι και να τα σπας όταν σε λίγες μέρες μπορείς να αλλάξεις την κυβέρνηση;
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δημιουργία της παράταξης
Μήπως το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι το πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ;
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.