- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ασάνζ: Δικαστήριο στον Ισημερινό απέρριψε την έκδοση υπηκοότητας
Αποφάνθηκε πως έγιναν διαδικαστικά σφάλματα
Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από τον Τζούλιαν Ασάνζ.
Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε να ανακληθεί η απόφαση να χορηγηθεί στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, η υπηκοότητα της χώρας.
Διοικητικό δικαστήριο του Κίτο αποφάνθηκε πως έγιναν διαδικαστικά σφάλματα όταν χορηγήθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού στον Αυστραλό το 2017, διευκρίνισε σε ρεπορτάζ της χθες Τρίτη η εφημερίδα El Comercio.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του.
Κατηγορείται πως συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει και να αποκαλύψει τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010. Τα έγγραφα, που αφορούσαν ιδίως τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks, ενώ ο Ασάνζ συνεργάστηκε επίσης με κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν σε σειρά αποκαλύψεων.
Σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου έχουν ασκηθεί 18 κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί μεταξύ άλλων πως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ. Εάν κριθεί ένοχος, ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Από την πλευρά τους, υποστηρικτές του έργου του και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας τονίζουν ότι είναι δημοσιογράφος-ερευνητής που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και προειδοποιούν ότι η υπόθεση δημιουργεί πολύ ανησυχητικό νομικό προηγούμενο.
Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του. Του χορηγήθηκε άσυλο και κατόπιν η υπηκοότητα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδίαζε να του δώσει διπλωματικό καθεστώς, που θα του επέτρεπε να φύγει με ασφάλεια από την πρεσβεία. Όμως μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, η σχέση ανάμεσα στις αρχές της χώρας και τον Ασάνζ επιδεινώθηκε ραγδαία.
Μετά την ανάκληση το 2019 του ασύλου που του είχε χορηγηθεί η βρετανική αστυνομία μπήκε στον χώρο της πρεσβείας και συνέλαβε βιαίως τον Αυστραλό, που κατηγορείτο για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του από τη δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία
Τι ισχύει για λιπάσματα και ετικέτες
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μορφή τεστ σάλιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.