Κοσμος

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και απέλαση Ρώσων διπλωματών

Για την εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές 2020 και τις κυβερνοεπιθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ - Υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ - Υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία © EPA/Amr Alfiky

Οι ΗΠΑ, με υπογραφή Τζο Μπάιντεν, επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, προχωρώντας παράλληλα στην απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την απάντηση της Ουάσινγκτον στο μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων και στη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι Ρώσοι χάκερς, αξιοποιώντας λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds και χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εξαπέλυσαν μαζικές κυβερνοεπιθέσεις.

Η κυβερνοεπίθεση εξελισσόταν επί ημέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παρέπεμπαν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στη ρωσική ομάδα «APT29», γνωστή και ως «Cozy Bear». Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία - Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου 2021.

Επιβάλλει, επίσης, κυρώσεις σε 6 ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στη Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ